Nyheter

Larm om humanitär katastrof i Haiti

Brinnande barrikad under en protest mot bränsleprishöjningar och krav på att Haitis premiärminister Ariel Henry avgår,  Port-au-Prince, Haiti, torsdagen den 15 september 2022.

FN beskriver situationen i i Haiti som en humanitär katastrof.
Sedan den 11 september, då premiärminister Ariel Henry meddelade chockhöjningar av bränslepriset, har protester och plundring skakat den redan instabila nationen.

HAITI | – En ekonomisk kris, en gängkris och en politisk kris har tillsammans skapat en humanitär katastrof, säger FN:s särskilda Haiti-sändebud Helen La Lime, under ett möte i säkerhetsrådet.

Hon säger vidare att omkring 4,9 miljoner människor behövde humanitär hjälp redan före de senaste veckornas oroligheter. Nu har bland annat har biståndslager för FN:s livsmedelsprogram (WFP) plundrats. Även en viktig bränsleterminal kontrolleras mer eller mindre av kriminella gäng sedan en tid tillbaka. Bristen på bränsle påverkar hela landets förmåga att fungera, påpekar La Lime, och tvingar bland annat sjukhus att stänga.

– I stället för de framsteg vi hoppades på och drömde om har situationen i Haiti i dag tyvärr nått nya nivåer av desperation, säger Valerie Guarnieri från WFP, som också medverkade på mötet.

Guarnieri säger att priset för en basmatkasse på mindre än ett år har ökat med 52 procent.

– Vi väntar oss att livsmedelsförsörjningen kommer att försämras ytterligare i år, säger hon.

Guarnieri påpekar att oroligheterna i landet dessutom gör det både svårt och farligt att komma fram med bistånd.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.