Nyheter

Putinallierad oligark erkänner grundande av Wagnergruppen

 I en läckt video rekryterar oligarken Yevgeny Prigozhin ryska fångar för att slåss i Ukraina.

Oligarken Yevgeny Prigozhin som står Vladimir Putin nära har länge har pekats ut som den ryska milisen Wagners grundare. Nu har han erkänt att det var han som bildade den paramilitära styrkan vars legosoldater har stridit i länder som Syrien, Libyen och inte minst i Ukraina.

RYSSLAND | Wagnergruppen har beskrivits som något av Putins privata armé, men både Putin själv och Prigozhin har nekat till kopplingar till milisen. Det är i en post på sociala medier som Yevgeny Prigozhin nu har bekräftat att han står bakom gruppen: ”Och nu ett erkännande[…] dessa killar, hjältar, försvarade det syriska folket, andra folk i arabiska länder, de stackars afrikanerna och latinamerikanerna, de blev en stöttepelare för vårt hemland” skriver han, rapporterar Euronews.

Han förklarar vidare att det var 2014 som han reste till Donbas i Ukraina för att rekrytera trupper för att försvara ryssar mot vad han kallar ett ”folkmord på den ryska befolkningen” inleddes, det vill säga samma typ av resonemang som Putin har använt för att försöka legitimera invasionskriget mot Ukraina. Prigozhin var missnöjd med rekryterna på plats och valde att istället bilda en egen grupp: ”Från det ögonblicket, den 1 maj 2014 föddes en grupp patrioter som senare fick namnet BTG Wagner”, säger han vidare i sitt uttalande, skriver Politico.

Gruppen har anklagats för krigsbrott och människorättsbrott i flera länder. EU har funnit att Wagner genom sina legosoldater har ”drivit på våld, plundrat naturresurser och trakasserat civila i brott mot internationell rätt, inklusive internationell humanitär rätt”, skriver Euronews. I mars i år meddelade det brittiska försvarsministeriet att omkring tusen Wagnertrupper befinner sig i östra Ukraina för att bistå de ryska trupperna i kriget.

Yevgeny Prigozhin har tidigare stämt bland annat den grävande journalistgruppen Bellingcats medarbetare Eliot Higgins för förtal i brittisk domstol, för innehållet i några artiklar Higgins hade delat där han pekades ut som Wagnergruppens grundare.

* * *
LÄS MER
Ryska legosoldater anmäls för brott i Syrien
Libysk vapenvila ger hopp till krigshärjat folk
Erdogan erkänner att syriska stridande skickats till Libyen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.