Nyheter

Stor kubansk majoritet för samkönade äktenskap

Med stor majoritet röstade kubaner i söndags för legalisering av samkönade äktenskap, adoptioner och surrogatmödraskap i en folkomröstning om ny familjerätt, Havanna, Kuba, söndagen den 25 september 2022.

Med stor majoritet röstade kubaner i söndags för legalisering av samkönade äktenskap, adoptioner och surrogatmödraskap i en folkomröstning. ”Och till slut vann vi!! Kuba har en familjerätt.”, skriver hbtq-aktivisten Maykel Gonzalez på Twitter.

KUBA | Ja-sidan vann med knappt 67 procent och i och med det kommer landet få en ny familjerätt som ersätter den nuvarande från 1975. Förutom samkönade äktenskap legaliseras samkönade adoptioner, liksom möjligheten att ha flera fäder och mödrar utöver biologiska föräldrar, rapporterar AFP. Dessutom tillåts surrogatmödraskap så länge det sker utan betalning.

Kubas president Miguel Diaz-Canel välkomnade resultatet och twittrade att ”rättvisa har skipats”. Kuba hade länge en hbtq-fientlig politik – under 1960- och 1970-talen riskerade homosexuella kvinnor och män att skickas till arbetsläger för så kallad ”omskolning”, rapporterar BBC.

Det stora stödet till trots har delar av oppositionen motsatt sig en ja-röst för att neka regeringen en seger i valurnorna, vissa kritiker menar att regeringens folkomröstning har syftat till att tvätta landets dåliga image vad gäller respekten för mänskliga rättigheter.

Homosexualitet avkriminaliserades i Kuba 1979. Kuba blir det 33:e landet i världen att legalisera samkönade äktenskap. I Australien, Irland och Schweiz skedde legaliseringen precis som i Kuba efter en folkomröstning.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.