Nyheter

Svensk elkris intressant i rysk propaganda

Svenska företag kontaktas av ryska propagandakanaler som vill rapportera om problem med höga elpriser.

Svenska företag kontaktas av ryska propagandakanaler som vill rapportera om problem med höga elpriser, uppger flera svenska medier. – Ryssland vill sätta en bild som handlar om allt som kan försvaga Sverige, säger Mikael Östlund vid Myndigheten för psykologiskt försvar.

SVERIGE/RYSSLAND | Ett gjuteri i Småland berättade i SVT Jönköping att elräkningen för en månad blivit ungefär lika hög som kostnaden för hela året brukat vara.

Några dagar senare fick företaget ett mejl från den ryska, statliga propagandakanalen RT (tidigare Russia Today). RT ville intervjua gjuteriets vd, Cajsa Lundberg.

– Jag tyckte det var obehagligt, konstigt och jag blev arg. Att bli utnyttjad i deras krigspropaganda känns inte bra, säger Cajsa Lundberg till Expressen.

Avböjt att delta

Även andra företag i Jönköpings län som pratat om problem med höga elpriser vittnar om liknande kontakter.

– Det är flera av dem som säger att de blivit kontaktade av utländska medier med rysk anknytning som vill göra reportage om hur illa det är, och hur bra Ryssland lyckats med de åtgärder man gjort, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna, till P4 Jönköping.

De företag Boklund pratat med har dock avböjt att medverka, när sådana förfrågningar kommit.

Myndigheten för psykologiskt försvar är inte förvånad över det ryska intresset.

– Det är klart att elpriserna är en sårbarhet, både för samhället och för bilden av samhället. Så det är inte konstigt att man är där och försöker peta i det såret, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på myndigheten, till TT.

Sanktioner från EU

Han rekommenderar att företagare och andra som blir kontaktade tänker sig för, innan man eventuellt ställer upp i en intervju.

– Om man blir uppringd av RT behöver man absolut inte ge några kommentarer. Det är ett Kremlnära statsägt organ som Ryssland använder för informationspåverkan, säger Mikael Östlund.

EU har beslutat om sanktioner mot de ryska, statliga mediekanalerna RT och Sputnik. De bedöms förvränga sanningen och är därmed är ett hot mot den allmänna ordningen och säkerheten inom EU.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.