Startsida - Nyheter

Nyheter

Nobelstiftelsen om pedofilanklagad fredspristagare: ”Inte aktuellt dra tillbaka priset”

Carlos Filipe Ximenes Belos mottar fredspriset av den norska Nobel-kommitten,1996.

Nobelstiftelsen i Oslo finner varken skäl eller anser sig förmögna att ta tillbaka den östtimoresiske biskopen Carlos Filipe Ximenes Belos fredspris från 1996 – trots den briserade pedofilskandalen kring en av Östtimors historiska ledarfigurer.

ÖSTTIMOR/NOBELS FREDSPRIS | När ”den modige fredsbiskopen” Carlos Filipe Ximenes Belo 1996 tilldelades Nobels fredspris var det med motiveringen att hans arbete bidrag till ”en rättvis och fredlig lösning på konflikten i Östtimor”.

Samtidigt som Ximenes Belo strävade efter att få ett fredligt slut på den indonesiska ockupationen av Östtimor ska han enligt flera vittnen ha varit en sexuell förövare av minderåriga, enligt ett avslöjande i nederländska Groene. Uppgifter som biskopen inte ville kommentera när Groenes nådde biskopen för en kommentar.

Men Olav Njølstad, chef vid Norska Nobelinstitutet i Oslo, anser det inte aktuellt att dra tillbaka Carlos Filipe Ximenes Belos fredspris.

– Vad som en fredspristagare gör eller säger under åren efter att ha mottagit priset eller om vad pristagare kan ha gjort dessförinnan har inget samband med hennes eller hans tilldelades pris, säger Olav Njølstad i en kommentar till Tidningen Global.

Vatikanen fick vetskap 2019

Uppgifterna har icke desto mindre vållat stor uppmärksamhet och upprördhet i Östtimor där Ximenes Belo upphöjs som en historisk ledare i landets självständighetskamp.

För Vatikanens räkning ska uppgifter om Ximenes Belos kriminella beteende med köp av sexuella tjänster, hyschpengar och våldtäkter ha nått den katolska hierarkin redan 2019 och att den östtimoresiske biskopen ska sedan dess ha fått begränsade arbetsuppgifter.

Andra exempel

När det gäller fredspriset har den norska nobelstiftelsen som ansvarar för valet av pristagare redan tidigare kommit under hård press för en rad val, däribland Barack Obama som tilldelades priset 2009, och även när det gäller 2019 års mottagare, Etiopiens krigförande premiärminister Abiy Ahmed.

Inte heller i dessa fall, trots avslöjanden om att båda politiska ledare bidragit till krigföring snarare än fredsmäklande, har Nobelstiftelsen agerat.

– Generellt sett ligger det utanför kommitténs uppdrag att dra tillbaka ett pris som väl har tilldelats. Nobelstiftelsens stadgar utesluter detta alternativ, säger Olav Njølstad.

* * *
LÄS ÄVEN:
Pedofilskandal skakar Östtimor – fredspristagare anklagad för övergrepp
Östtimor 20 år – spelet bakom landets födelse
Östtimor – nationen född på tom mage
Tystnaden bryts kring diktaturens Indonesien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.