Nyheter

66 kliniker har stoppat aborter i USA

Lilo Blank, 23, från Philadelphia, vänster, som stöder aborträttigheter, och Lisa Verdonik, från Arlington, Virginia, som är anti-abort, diskuterar aborträttigheter, 13 maj 2022, Washington.

Minst 66 mottagningar i 15 amerikanska delstater har slutat utföra aborter sedan landets högsta domstol rev upp ”Roe mot Wade”, det domslut som sedan 1973 garanterat aborträtten.

USA | Före beslutet i juni fanns 79 abortmottagningar i de 15 delstaterna – en siffra som den 2 oktober var nere i 13, enligt organisationen Guttmacher Institute som stödjer rätten till abort.

Samtliga 13 kvarvarande kliniker ligger i delstaten Georgia. I de andra 14 delstaterna, de flesta av dem i den amerikanska södern, finns det enligt rapporten nu inte en enda mottagning som erbjuder kvinnor aborter.

Rapportens data inkluderar inte sjukhus och vanliga läkarmottagningar som tidigare utförde aborter och nu har upphört, men Guttmacher Institute påpekar att de flesta amerikanska aborter sker på just abortmottagningar.

Mycket mer forskning behövs för att förstå hela omfattningen av kaoset, förvirringen och skadan som USA:s högsta domstol har tillfogat människor som behöver aborter, men bilden som börjar framträda bör oroa alla som stödjer reproduktiv frihet och kroppslig självbestämmanderätt, säger Guttmacherforskaren Rachel Jones.

Enligt Jones innebär inskränkningarna att många kvinnor nu måste resa så långa sträckor för att avsluta sina graviditeter att det praktiskt taget blir omöjligt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.