Ledare

Nu vi måste visa på de positiva alternativen till fascismen

Agendas partiledardebatt den 8 maj fälldes i förra veckan av Granskningsnämnden. Nämnden ansåg att SVT reproducerade en partisk värderande syn på integration genom att presentera ämnet med en bild på brinnande polisbilar och utgå från påskupploppen.

SVT framställde det som att upplopp skulle vara en direkt följd av bristande integration. SVT-anställda vittnar också om en allmän rädsla bland chefer för att reta upp SD och dess svans vilket skulle kunna leda till att de framåt får minskade ekonomiska resurser. En rädsla som ofta slår över till att förmedla SD:s bild och att prioritera SD:s ämnen. Vi såg mycket av det i valdebatten.

Några dagar efter Granskningsnämndens beslut presenterar den tidigare liberala tidningen Expressen Hanif Bali som ny ledarskribent. Tidningen tar därmed ytterligare ett tydligt steg ut mot extremhögern. Och om ett år försvinner sannolikt presstödet för en stor del av de nyhetstidningar som tydligast motsätter sig den samhällsutvecklingen.

Dag för dag flyttas den svenska samhällsdebatten mot den nationalistiska samhällsbilden, mot extremhögerns värderingar, mot de fascistiska tankemönstrena. På samma sätt som den gjort i länder som Polen, Ungern, Turkiet och USA. Det går inte ens längre att skriva sakta men säkert, för det går fort nu. Så fort att ingen med grundläggande värderingar om fri- och rättigheter, om medmänsklighet, om demokratiska öppna fria samhällen, kan missa det.

Ju längre detta pågår, desto fler kommer drabbas och desto mer kommer det krävas för att vända tillbaka. Det är nu vi måste stoppa det, det är nu vi måste ta debatten, det är nu vi måste visa på de positiva alternativen till fascismen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.