Nyheter

Saudiarabien får stå värd för Asiatiska vinterspelen

Saudiarabien kommer att stå värd för Asiatiska vinterspelen 2029 i en stad som är landets de facto-ledare Mohammed bin Salmans kontroversiella projekt Neom – en ökenstad som ännu inte finns mer än på planeringsstadiet.

Saudiarabien kommer att stå värd för Asiatiska vinterspelen 2029 i en stad som är landets de facto-ledare Mohammed bin Salmans kontroversiella projekt Neom – en ökenstad som ännu inte finns mer än på planeringsstadiet. Enligt Asiens olympiska råd var beslutet att ge Saudiarabien enhälligt, rapporterar RTÉ News.

SAUDIARABIEN | – Saudiarabiens öknar och berg kommer snart bli plats för vintersporter, säger rådet i ett uttalande i samband med dess årsmöte i  Phnom Penh i Kambodja.

Vinterspelen ska äga rum i Trojena där vädret vintertid beskrivs som under nollsträcket. Men tanken är att platsen också göra det möjligt med skidåkning året runt vilket kritiseras inte minst från klimatsynpunkt. Madeleine Orr från Loughborough University’s Sport Ecology Group menar att det ifrån ett affärsmässigt perspektiv finns skäl för att hitta en ny marknad men att det ur miljöhänsyn är ohållbart:

– Dessa tillväxtmål är står i motsats till miljömål: det finns ingen version av vintersportevenemang i Saudiarabien som kommer att vara hållbart eftersom det kommer att kräva enorma vatten- och energiresurser, säger hon till BBC.

Beslutet att tilldela Saudiarabien värdskapet har också kritiserats med hänvisning till landets mörka männiksorättsläge där även Mohammed bin Salman, de facto-ledare, kronprins och sedan nyligen även landets premiärminister, själv anses ha varit delaktig i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.

I landet har en rad uppmärksammade sportevenemang ägt rum som anses syfta till att tvätta ren landets rykte och att distrahera genom så kallad sportswashing. Bland annat har landet stått värd för tungviktsmötet mellan Ukrainas Oleksandr Usyk och brittiske Anthony Joshua i augusti i år, landet stod värd för Dakarrallyt 2021 samtidigt som flera kvinnliga aktivister satt fängslade för sin kamp för rätten att köra bil, och landet har satsat stora pengar på den nya golftouren LIV.

– Efter köpet av Newcastle, arrangemanget av Anthony Joshuas matcher, och det mycket kontroversiella LIV-golfprojektet känns det nästan oundvikligt att Saudiarabien också kommer ansöka om värdskapet för VM 2030 som en slags kröningskrona till sina sportswashingsverksamheter, säger brittiska Amnesty i ett uttalande, rapporterar RTÉ News.

Det rapporteras att Saudiarabien är i samtal om en ansökan om värdskap för herrfotbolls-VM 2030, samt att landet panerar att på sikt få arrangera OS.

* * *
LÄS MER
Saudiarabien satsar stort på sport för att tvätta skamfilat rykte
Dakarrallyt kritiseras av människorättsorganisationer
Inget hockey-VM i Belarus efter press från sponsorer

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.