Nyheter

Självutnämnda Nordcypern kräver erkännande

FN:s fredsbevarande styrkor har varit på plats i Cypern sedan 1960-talet.

Den självutnämnda Turkiska republiken Nordcypern, som delvis kontrolleras av Turkiet, ställer som ultimatum att FN:s fredsbevarande styrkor måste lämna ön om en månad om inte FN erkänner dess existens.

CYPERN | FN-styrkan Unficyp bildades 1964 för att skapa fred mellan den grek- och den turkcypriotiska delen av ön. Trots återkommande och idoga förhandlingar om att få till stånd en återförening av ön kvarstår en fullständig splittring mellan de två delarna.

Vår generositet har gränser, säger den turkcypriotiske utrikesministern Tahsin Ertugruloglu till den turkiska tidningen Hurriyet.

Antingen skriver de under ett militärt avtal med TNRC (Turkiska republiken på norra Cypern) eller så lämnar de, fortsatte han med hänvisning till FN:s fredsbevarande styrkor.

Cypern var en brittisk koloni till 1960, men motsättningar mellan grekcyprioter och turkcyprioter eskalerade 1974 då turkiska styrkor invaderade ön sedan den grekcypriotiske ledaren Makarios störtats av militär. Sedan dess har landet i praktiken varit delat.

Turkiska republiken på norra Cypern utropades ensidigt av den turkcypriotiska delen 1983. Endast Turkiet har erkänt delen som ett eget land. FN:s säkerhetsråd förlänger den fredsbevarande insatsen med sex månaders intervall.

Den grekcypriotiska Republiken Cypern är erkänd som nation och medlem i EU.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.