Nyheter

Spansk lagun får juridiskt skydd – först i Europa

Fiskdöd i Mar Menor.

Saltvattenlagunen Mar Menor är Europas största och blir nu även kontinentens första vattenkropp som får juridiskt skydd, rapporterar Science.

SPANIEN | Den 135 kvadratkilometer stora saltvattenlagunen är ett viktigt tillhåll för marint liv och en källa för turism.

Den 30 september antogs en spansk lag som ger Mar Menor juridiska rättigheter som visserligen inte kommer i närheten av de som en människa åtnjuter, men historiskt är ändå att ett ekosystem i Europa nu enligt lag får rätt ”att existera, utvecklas naturligt och bevaras”, rapporterar bland annat Público.

– Jag är väldigt uppspelt, den här nya lagen har många innovativa och kraftiga juridiska element, säger Ignacio Bachmann-Fuentes, seniorlektor i konstitutionell juridik vid Universidad de Pablo de Olavide, till Science.

Den kollektiva ansträngningen för att skydda Mar Menor bottnar i en algblomning 2016 som gick särskilt hårt åt den utrotningshotade meterlånga fläktmusslan – vars population nära utrotades – utöver sjöhästar, krabbor och annat marint liv.

Det rättsliga språnget för Mar Menor kan ge svallvågor även annorstädes, menar Julia Talbot Jones, miljöexpert vid Victoria University of Wellington och hänvisar till naturområdet Te Urewera och Whanganuifloden i Nya Zeeland som fick likvärdiga juridiska skydd med människor 2014 respektive 2017.

– Att bevilja dessa naturområden rättigheter har utgjort en betydelsefull språngbräda i den här utvecklingsövergången, säger Julia Talbot Jones till Science.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.