Nyheter

Stödet för oppositionsledaren Guaidó minskar

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó tappar stöd bland de närmaste grannländerna.

För tre år sedan såg en demokratisk oppositionsvåg ut att skaka om makten i Venezuela, med stort stöd från omvärlden. Men stödet för oppositionsledaren Juan Guaidó har börjat fallera hemma i Sydamerika.

När den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS samlades i veckan ställde sig 19 stater bakom ett förslag att sparka ut den venezuelanska oppositionens sändebud.

Sändebudet representerar den interimsregering som Juan Guaidó bildade och som tiotals länder då erkände som landets riktiga. Men interimsregeringen har trots landsomfattande protester och internationella sanktioner inte lyckats rubba Nicolás Maduros socialiststyre och proteströrelsen har sedan dess stagnerat.

Vid sidan av det har flera sydamerikanska länder genomgått maktskiften. Colombia var tidigare en av Guaidós främsta förespråkare, men landets nya vänsterpresident Gustavo Petro har börjat knyta nya band till Maduro-regeringen, bland annat för att få dess stöd i dialogen med rebellgruppen ELN.

Förslaget att sparka ut Venezuelas alternativa sändebud gick inte igenom då det krävde två tredjedelars majoritet, men det var likväl fler än hälften av medlemsländerna som ställde sig bakom det.

Endast fyra länder satte sig emot: USA, Kanada, Guatemala och Paraguay. Brasilien och Ecuador avstod.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.