Nyheter

Taiwan: Vi kommer inte acceptera att bli en del av Kina.

Taiwans president Tsai Ing-wen i samband med nationaldagstalet.

Taiwan kommer aldrig att ge upp sina demokratiska grundvalar. Det säger den självstyrande öns ledare, president Tsai Ing-wen, i sitt nationaldagstal på måndagen.

TAIWAN | Taiwans 23 miljoner invånare lever under ett konstant invasionshot från det kinesiska kommunistpartiet och Moskvas krig i Ukraina har spätt på oron för att Peking kan komma att försöka sig på något liknande.
Tsai ser likheter mellan Taiwans och Ukrainas respektive geopolitiska situationer.

– Vi kan absolut inte ignorera de utmaningar som denna militära expansion innebär för den fria och demokratiska världsordningen, säger Tsai Ing-wen.

– Tillintetgörelsen av Taiwans demokrati och frihet skulle betyda ett gravt nederlag för världens demokratier.

Kinas president Xi Jinping har de senaste åren ökat den diplomatiska, ekonomiska och militära pressen på Taipei och står Rysslands president Vladimir Putin nära.

Xi, som är Kinas mest auktoritära ledare på decennier, lär med största sannolikhet säkra ytterligare en mandatperiod på sin post senare i oktober och har gjort återtagandet av Taiwan till en av hörnstenarna i sitt politiska projekt.

Tsai Ing-wen understryker dock att Taiwans befolkning inte kommer att acceptera att bli en del av Kina.

– Under de senaste 73 åren har folket i Taiwan levt och växt tillsammans på denna mark och format vår egen starka känsla av identitet och tillhörighet, säger hon.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.