Nyheter

Alex Jones döms betala mångmiljardbelopp

Konspirationsteoretikern Alex Jones döms till att betala 965 miljoner dollar.

Konspirationsteoretikern Alex Jones döms till att betala 965 miljoner dollar, motsvarande cirka 10 miljarder kronor, i skadestånd.

USA | Skadeståndet går till de familjemedlemmar som lidit av hans felaktiga påståenden att massakern vid lågstadieskolan Sandy Hook 2012 aldrig ägde rum.

Domen är den andra omfattande domen mot Jones. I augusti dömdes han att betala sammanlagt över 49 miljoner dollar till ett föräldrapar vars sexårige son dödades i massakern.

Trakasserades

Den aktuella stämningsansökan lämnades in av släktingar till fem barn och tre lärare som dödades i dådet, samt av en FBI-agent som var en av de första att anlända till brottsplatsen. De anklagar Jones för att ha tjänat pengar på sina falska påståenden.

I flera år spred Jones via sin webbsajt Infowars och i populära poddar falska påståenden om Sandy Hook-dådet. Bland annat hävdade han att de sörjande familjerna var hyrda skådespelare med syftet att inskränka vapenrättigheterna i USA.

Under rättegången vittnade föräldrar och syskon till offren om hur de i åratal har trakasserats av människor som trodde på de lögner som Jones spred på sin plattform. Bland trakasserierna förekom bland annat hot om våldtäkt.

Har erkänt

I sitt vittnesmål erkände Jones att han hade haft fel gällande Sandy Hook. Skjutningen var verklig, sade han.

Men i rättssalen stämplade han fallet som en kränkning av yttrandefriheten, hånade domaren och hävdade att det hela är en konspiration skapad av medier och demokrater för att tysta honom och försätta honom i konkurs.

– Jag har redan sagt att jag är ledsen hundratals gånger och jag är klar med det.

Ytterligare en rättegång

Jones står nu inför en tredje rättegång eftersom ytterligare en stämningsansökan har lämnats in av föräldrarna till ett annat barn som dödades i skjutningen.

I december 2012 trängde sig en 20-årig man in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Gärningsmannen mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

Skoldådet är ett av de dödligaste i USA:s historia.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.