Nyheter

FN fördömer Rysslands ”olagliga annekteringar”

En stor majoritet av FN:s 183 medlemsstater har röstat för en resolution som fördömer Rysslands ”olagliga annekteringar” av delar av ukrainskt territorium.

FN:s generalförsamling röstade på onsdagen med en överväldigande majoritet för att fördöma Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

UKRAINA | Sammanlagt 143 av de 183 medlemsländerna röstade för ett fördömande av Ryssland. Fem röstade emot och 35 lade ned sina röster, bland dessa Kina, Indien, Sydafrika och Pakistan.

De fem som röstade emot ett fördömande var Ryssland, Nicaragua, Nordkorea, Belarus och Syrien.

Bangladesh, Irak och Senegal – som lade ned sina röster i mars då generalförsamlingen röstade om att fördöma den ryska invasionen av Ukraina – röstade på onsdagen för att fördöma Ryssland.

Eritrea gick från att rösta mot ett fördömande till en nedlagd röst, medan Nicaragua övergick från att avstå till att rösta mot.

Resolutionen

Resolutionen fördömer ”Ryska federationens organisering av så kallade folkomröstningar inom Ukrainas internationellt erkända gränser” och ”försöket till illegal annektering” som den ryske presidenten Vladimir Putin tillkännagav i slutet av september.

Den uppmanar alla FN-organ och internationella organ att inte erkänna några gränsändringar som aviserats av Ryssland och kräver att Moskva ”omedelbart och villkorslöst upphäver” sina beslut.

I dag är det Ryssland som invaderar Ukraina. Men i morgon kan det vara en annan nation vars territorium kränks. Det kan vara vem som helst. Vad skulle ni förvänta er av den här kammaren?

Det säger den amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield.

”Viktig signal”

”Det är en stark och viktig signal att så många av världens länder tydligt fördömer det ryska agerandet och står upp för FN-stadgan, folkrätten och principerna om staters suveränitet och territoriella integritet”, skriver den avgående utrikesministern Ann Linde (S) i ett mejl till TT.

Samtidigt säger hon att Sveriges stöd till Ukraina är orubbligt.

”Såväl i nationell kapacitet som i EU och i FN kommer Sverige fortsätta arbeta för stöd till Ukraina och för att den ryska aggressionen mot Ukraina ska upphöra.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.