Nyheter

Historisk budbärare avliden – Sacheen Littlefeather blev 75 år

Sacheen Littlefeather med Roger Moore och Liv Ullman under Oscarsgalan 1973.

Sacheen Littlefeather var den kvinnliga skådespelare som tillhörde ett ursprungsfolk och som stal Oscarsshowen för 50 år sedan. Hon vägrade att å Marlon Brandos vägnar ta emot en Oscarstatyett och höll istället ett tal som fokuserade på sättet USA:s drömfabrik porträtterade landets ursprungsfolk. En gest som enligt egen utsago ledde till svartlistning.

USA | Samtidigt som ockupationen av Wounded Knee ägde rum i South Dakota tilldelades Marlon Brando en Oscar för sin tolkning av maffialedaren Vito Corleone i Gudfadern vid en pampig galakväll i Los Angeles.

Men när publiken förväntade sig se Marlon Brando träda in på scen för att motta sitt pris uppenbarade sig istället Sacheen Littlefeather, en skådespelare tillhörande Apachefolket – och beredd med ett budskap snarare än ett tacktal:

– Herr Brando beklagar men han kan inte ta emot denna hedrande utmärkelse, sade hon och tillade att skälet var filmindustrins behandling av ursprungsfolk – och ”aktuella händelser vid Wounded Knee”.

John Wayne väntade i kulisserna

Marlon Brando var en öppen anhängare av American Indian Movement (AIM) och dess försök att påverka den dåvarande regeringen ledd av Richard Nixon för att reformera USA:s politik och behandling av ursprungsfolk.

En politik som på 1970-talet gjorde att FBI gick hårt åt AIM och i South Dakota rådde det mer eller mindre undantagstillstånd till följd av dödligt våld där miliser beväpnade av mäktiga ekonomiska intressen slog till mot företrädare för politiska reformer.

Men istället för budskapet blev budbäraren Sacheen Littlefeather utsatt för både spott och hån, bland annat ska John Wayne – en legendarisk skådespelare som både hade gestaltat amerikanska ursprungsfolk samt haft ihjäl en och annan i en uppsjö westernfilmer – ha velat slita av henne från scenen och tvingades hållas tillbaka av säkerhetsvakter när de båda möttes i kulisserna senare under kvällen.

Ursäkt kom – ”dröjde bara 50 år”

Sacheen Littlefeather ansåg länge att hon var svartlistad av Hollywood efter att ha levererat Marlon Brandos budskap den där kvällen 1973, och endast ett fåtal filmroller följde fram till dess att hon avled i sviterna av bröstcancer.

– Jag blev svartlistad, eller ska vi kanske säga ”rödlistad”. Jag behandlades som spetälska vart jag än vände mig. Ingen ville lyssna på mig eller ge mig en chans att arbeta, sa hon i en intervju med Deadline 2021.

I augusti 2022, bara en dryg månad före sin död, bad Oscarsakademin Sacheen Littlefeather om ursäkt för sättet hon blev behandlad den 27 mars 1973. En ursäkt som Sacheen Littlefeather själv kommenterade med en stor dos humor:

– Det tog bara femtio år, sade hon i en kommentar, rapporterar BBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.