Nyheter

Över 20 barn uppges ha dödats i Iran

En demonstrant i Washington, USA, håller ett porträtt av Mahsa Zhina Amini, kvinnan vars död antände den iranska protestgnistan.

Minst 201 människor, däribland över 20 barn, tros ha dödats i Iran sedan de landsomfattande protesterna inleddes.
Familjer uppges sväva i ovisshet kring var deras frihetsberövade barn befinner sig.

IRAN | I siffran, som redovisas av den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR), ingår de över 90 människor som dödades i staden Zahedan i samband med protester som bröt ut efter att en polischef anklagats för att ha våldtagit en tonårig flicka.

IHR uppger att en utredning kring vad som hänt i Sanandaj i provinsen Kurdistan under de senaste tre dagarna fortsatt pågår. Hittills har organisationen lyckats verifiera 14 dödsfall efter de iranska säkerhetsstyrkornas blodiga svar på protesterna i provinsen, men siffran tros vara högre.

Nekas advokater

Den Teheranbaserade organisationen Iran’s Children’s Rights Protection Society uppger på onsdagen att minst 28 barn dödats.

Organisationen uppger att familjer svävar i ovisshet kring var deras barn hålls och kritiserar vad de beskriver som godtyckliga rättsprocesser utan närvaro av advokater.

De senaste dagarna har människorättsorganisationer uttryckt allt större oro över de brutala nedslagen mot demonstranter i Kurdistan. IHR vädjar till det internationella samfundet att agera för att förhindra fler dödsfall.

Reformist fängslad

– Barn har laglig rätt att protestera. FN har en skyldighet att försvara barns rättigheter i Iran genom att sätta press på den islamiska republiken, säger organisationens grundare Mahmood Amiry-Moghaddam i ett uttalande.

Tillgången till internet är fortfarande kraftigt begränsad i Iran, enligt Londonbaserade Netblocks som övervakar internetfriheten i världen, vilket har lett till oro för att regimen använder sig av radioskuggan för att begå brutala övergrepp mot befolkningen.

På onsdagen dömde Iran den reformistiske politikern Mostafa Tajzadeh till fem års fängelse. Tajzadeh, som upprepade gånger har uppmanat till demokratiska och strukturella förändringar i den islamiska republiken, döms för att ha ”konspirerat mot statens säkerhet”, publicerat lögner samt ha spridit ”propaganda mot systemet”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.