Prenumerera

Logga in

Reportage

Trakasserier och övergrepp inom damfotbollen i USA

Englands och USA:s fotbollslandslag gör en gemensamt protest för de som fallit offer för trakasserier och övergrepp inom damfotbollen fredagen den 7 oktober, dagar efter att en rapport visat på omfattande och systematiska problem inom damfotbollen i USA.

Sexuella och verbala trakasserier såväl som övergrepp är ett utbrett och systematiskt problem inom amerikansk damfotboll. Det konstateras i en omfattande undersökning som visar hur tränare som begår övergrepp ofta kan fortsätta sin tränarkarriär genom att hoppa från en klubb till en annan. Flera exempel visar också att vissa tränare har utnyttjat sin position för att tvinga sig till sex, så kallad sexortion.

USA/SPORT | ”Allt för många år av inaktivitet har gått och allt för många tomma löften har getts medan spelare har lidit på grund av ligan. Ingen inblandad har tagit ansvar för den uppenbara roll de har haft i att skada spelare – inte lagen, inte ligan och inte förbundet. De valde att ignorera och tysta oss, vilket gjorde att övergreppen kunde fortsätta”. Det skriver fotbollsspelarna Sinead Farrelly, Mana Shim och Erin Simon i ett uttalande på Twitter som en reaktion på den rapport som publicerades i början av oktober. Alla tre har utsatts av olika tränare inom fotbollen och förekommer i rapporten.

Genom intervjuer med aktiva och tidigare fotbollsspelare, tränare och andra anställda, har rapporten, ledd av den tidigare vice justitieministern Sally Q Yates, upptäckt ett mönster av ”nedsättande tirader, manipulationer som handlar om makt inte om att förbättra prestation och vedergällning”. Än värre, menar rapporten, är berättelser om sexuella trakasserier och även rena sexuella övergrepp: ”Spelare beskrev ett mönster av sexuellt laddade kommentarer, oönskade sexuella närmanden och sexuell beröring” och våldtäkter, skriver Sally Q Yates i rapporten.

Rapporten betonar att det inte handlar om enstaka exempel, den beskriver missförhållandena som systematiska och del av en destruktiv kultur som inte bara omfattar damfotbollens högsta liga National Women’s Soccer League (NWSL) som utredningen har fokuserat på utan även inom flickfotbollen. En av de 200 personer som utredningen har intervjuat är Erin Simon som har berättat hur hon utsattes för ett sexuellt övergrepp av tränaren Christy Holly i april 2021 då han var huvudtränare för Racing Louisville FC.

Under en matchgenomgång i hans hem förklarade han att han skulle ”ta på henne” för varje passning hon hade missat och tvingade in sina händer under hennes byxor och tröja för att ta på henne. Vid ett annat tillfälle ska Christy Holly ha bjudit in en spelare för en matchgenomgång men istället visat henne en porrfilm och onanerat framför henne.

Agerade inte trots rapporter

Christy Holly är en av tre tränare som namnges och vars agerande används för att exemplifiera missförhållandena inom NWSL och andra ligor, de två andra är Paul Riley och Rory Dames. I alla deras fall har rapporten kommit fram till att NWSL, US Soccer liksom klubbägare och chefer underlät att agera trots rapporter om missförhållandena, vilket också kan ha bidragit till fler övergrepp och trakasserier kunde ske, rapporterar The New York Times.

Paul Riley beskrivs ha ”utnyttjat sin position” för att under flera månaders tid göra oönskade sexuella närmanden mot spelaren Meleana (Mana) Shim och även för att tvingat sig till sex med spelaren Sinead Farrelly 2011, fall som tidningen The Athletic har rapporterat om. Mana Shim fick hjälp av sin spelarkollega Alex Morgan att rapportera missförhållandena till Portland Thorns ägare, men hon fick bara till svar att hon inte hade möjlighet att driva fallet rättsligt eftersom ägarna menade att Mana Shime saknade bevis, rapporterar The Athletic.

Tränaren Paul Riley fick inte längre fortsätta som tränare för Portland Thorns efter Mana Shims klagomål 2015 men kunde fortsätta sin karriär i andra klubbar. Detta trots att rapporter om hans beteende fortsatte att komma in till NWSL och till USA:s fotbollsförbund US Soccer årligen fram till 2021 då The Athletic rapporterade om hans historia av sexuella trakasserier och övergrepp. Fram tills dess hade Paul Rileys beteende inte hamnat i offentlighetens ljus. Informationen som kommer fram i rapporten liknar i flera delar det som har framkommit om otillbörliga relationer mellan tränare och idrottare liksom sexuella trakasserier och rena övergrepp inom andra sporter i USA, som inom simningen.

Maktskillnader inom idrotten

2014 protesterade flera simmare mot att chefen för USA: simförbund Chuck Wielgus skulle väljas in i simningens Hall of Fame då de menade att han under sina då 17 år på posten hade underlåtit att agera mot rapporter om sexuella övergrepp liksom i flera fall deltagit i att mörklägga tränares övergrepp. Fram till i maj  2014 hade fler än hundra simtränare förbjudits från att utöva sporten under resten av sina liv.

Övergreppen och trakasserierna som blottläggs i och med måndagens rapport faller också delvis in under fenomenet ”sextortion” – en form av maktmissbruk där mutan består av sexuella tjänster och som berör såväl sexuella övergrepp som korruption – något som belystes av Transparency International i rapporten On Your Marks, Set…Stop Sextortion in Sport i våras.

Sextortion pågår i många sektorer men sportvärlden är en sektor som är särskilt sårbar för sextortion då det finns stora maktskillnader mellan tränare och idrottare och då ett maktmissbruk ofta växer fram redan inom barn- och ungdomsidrotten där maktskillnaderna är än större. Ofta domineras också sporter av män i ledarpositioner och för att komma till rätta med problemen krävs bland annat transparens och tydliga uppförandekoder menar Transparency International.

I rapporten om missförhållandena i amerikansk damfotboll framkommer brist på såväl transparens som uppförandekoder. Där betonas problematiken i att fotbollen styrs av ett stort antal organisationer, klubbar, förbund, ligor och ungdomsklubbar som alla har ett överlappande ansvar för idrotten.

Ett allvarligt misstag som identifieras i rapporten är att när NWSL bildades 2012 inrättades inget system för att säkerställa spelarnas säkerhet. Inte förrän 2021 infördes en policy mot trakasserier och detta skedde på spelarnas krav. Bristen på en struktur för säkerhet gjorde ”ett systematiskt övergrepp av spelare” mer eller mindre ”oundvikligt”, konstaterar rapporten.

* * *
LÄS MER
Omfattande problem med ”sextortion” inom sporten
Sexuella övergrepp som utpressningsmetod
Förbund misslyckades med att skydda barn inom idrotten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.