Nyheter

Gripanden efter 40 år gamla journalistmord

El Salvadors tidigare försvarsminister José Guillermo García-Merino.

En salvadoransk domare begär att flera pensionerade, tidigare högt uppsatta personer tillfälligt grips. De misstänks ha varit inblandade i morden på fyra journalister från Nederländerna 1982.

EL SALVADOR | Bland de misstänka finns bland andra den tidigare försvarsministern José Guillermo García-Merino och en tidigare polischef. Ett par av personerna som pekas ut av domstolen lever dock inte längre.

De nederländska tv-journalisterna Jan Kuiper, Koos Koster, Hans ter Laag och Joop Willemsen i var i El Salvador för att bevaka landets inbördeskrig då de mördades. I mars krävde deras släktingar tillsammans med företrädare för den nederländska regeringen och EU att El Salvador skulle ställa de ansvariga inför rätta.

Motivet var att döda

Journalisterna hade 1982 haft kontakt med vänsterrebeller och planerade att rapportera från rebellområden. Men de överfölls tillsammans med gerillan av salvadoranska soldater och dödades.

FN:s sanningskommission för El Salvador, som inrättades som en del av ett FN-förmedlat fredsavtal 1992, säger i en rapport att motivet för bakhållet var just att döda journalisterna.

Uppskattningsvis 75 000 civila dödades under El Salvadors inbördeskrig, de flesta av USA-stödda statliga säkerhetsstyrkor.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev