Nyheter

Erkännande av västra Jerusalem som Israels huvudstad dras in

Australiens utrikesminister Penny Wong meddelade på tisdagen att man drar tillbaka den tidigare regeringens erkännande av västra Jerusalem som Israels huvudstad i syfte att främja fredssträvandena.

Australiens Laborregering har beslutat att dra tillbaka ett erkännande av västra Jerusalem som Israels huvudstad, ett erkännande som den tidigare regeringen gjorde 2018. Det meddelade landets utrikesminister Penny Wong på tisdagen.

AUSTRALIEN | Australiens utrikesminister Penny Wong säger att medan landet är en fortsatt ”pålitlig vän” till Israel har beslutet för fyra år sedan då landet leddes av premiärminister Scott Morrison underminerat fredssträvandena. Penny Wong betonade i ett uttalande på tisdagen att Australiens inställning vad gäller Jerusalem är att stadens status ska beslutas som en del i fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna.

”Australien stöder en tvåstatslösning där Israel och en framtida palestinsk stat samexisterar, i fred och säkerhet inom internationellt erkända gränser.Vi kommer inte att stödja ett synsätt som underminerar den förhoppningen”, skriver Penny Wong i uttalandet.

Trump erkände Jerusalem

I och med tisdagens beslut kommer Australien därför att behålla sin ambassad i Tel Aviv. Östra Jerusalem anses av det internationella samfundet vara under israelisk ockupation sedan 1967 och Israels annektering av östra Jerusalem 1980 som står i strid med internationell rätt har inte erkänts av omvärlden.

USA:s tidigare president Donald Trump bröt dock med tidigare amerikansk utrikespolitik och erkände 2017 Jerusalem som Israels huvudstad och flyttade året därpå USA:s ambassad till staden, trots stark internationell kritik.

I dagsläget överväger Storbritannien att flytta sin ambassad till Jerusalem och Honduras, Guatemala och Kosovo har redan gjort det, rapporterar BBC. Sverige har sin ambassad i Tel Aviv men har ett generalkonsulat i östra Jerusalem.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.