Nyheter

Iran och Sverige bidrar till ”ny fas” i Ukrainakriget

Archerpjäs och den nytillträdde försvarsministern Pål Jonson.

Ukrainakriget riskerar att gå in i en ”ny fas” till följd av att externa aktörer understödjer konfliktens parter med avancerade vapensystem. Två av dem är Iran och Sverige.

UKRAINAKRIGET | Sveriges nytillträdde statsminister Ulf Kristersson meddelade från riksdagens talarstol med anledning av sitt installationstal att Sverige, som även fortsätter att söka medlemskap i militäralliansen Nato, anser stödja Ukraina med mer avancerade vapensystem i kriget mot Ryssland.

Det handlar bland annat om Robot 77 och Archerpjäser, enligt den nytillträdde försvarsministern Pål Jonson (M):

– Deras kamp är också vår kamp, säger Pål Jonson, rapporterar Omni.

Sverige är emellertid inte ensamt om att finna militärstrategiska intressen i krigets Ukraina – även Iran rapporteras ge sig in i leken med missiler och drönare på väg till Ryssland efter att en affär mellan länderna har gjorts, uppger The Guardian.

För Iran, som redan är under hårt politiskt tryck till följd av det massiva och utspridda upproret mot diktaturen, är en eventuell – om än inte officiellt erkänd – vapenaffär med Ryssland en känslig historia. En sådan skulle strida mot kärnenergiavtal från 2015, understryker USA, Frankrike och Storbritannien i olika uttalanden.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba överväger för tillfället att bryta samtliga diplomatiska förbindelser med Iran samtidigt som den brittiska försvarsministern Ben Wallace med kort varsel har flugit till den amerikanska huvudstaden för att diskutera Ukrainakrigets ”nya fas”, rapporterar The Guardian.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.