Nyheter

Iransk klättrare träffade sportministern – utan slöja

Elnaz Rekabi under en klättringstävling i Seoul i Sydkorea i söndags.

Den iranska sportklättraren Elnaz Rekabi som i söndags tävlade utan den obligatoriska slöjan i Seoul i Sydkorea rapporterades försvunnen på måndagen vilket väckte stor oro. Under onsdagen mötte hon Irans sportminister, med luva och keps, men återigen utan den obligatoriska slöjan.

*Artikeln har uppdaterats

IRAN | Efter att inte ha varit kontaktbar under en period mellan måndagen och tisdagen rapporterades det på onsdagen att Elnaz Rekabi hade träffat Irans sportminister Hamid Sajadi. På foton från mötet var hon klädd i luva och keps, men utan den obligatoriska slöjan, och hon bar jeans utan någon täckande kappa, rapporterar RFE/RL:s Golnaz Esfandiari.

Oron växte när Elnaz Rekabi under en period försvann och då hennes familj och vänner inte kunde nå henne. Det ryktades om att hon skulle föras till det ökända Evin-fängelset. Tidigt på onsdagsmorgonen samlades hundratals personer på Imam Khomeini-flygplatsen i Teheran för att hälsa henne välkommen hem och fira hennes protest i söndags. Även då bar hon en uppdragen huva och keps.

Efter hemkomsten skrev hon på Instagram att hennes slöja av misstag hade trillat av under tävlingen, ett uttalande många tolkar som att hon hade utsatts för påtryckningar att skriva. Hon upprepade samma sak i iransk stats-tv i en intervju från flygplatsen, rapporterar BBC.

Ses som protest

BBC-reportern Shayan Sardarizadeh förklarar på Twitter att hennes uttalande var något hon var tvungen att göra för hennes egen och hennes familjs säkerhet och att iranska myndigheter har en vana att använda sig av ”hot och påtvingade erkännanden”.

När Elnaz Rakebi i söndags tävlade i den asiatiska sportklättringskuppen i Seoul utan att bära den för iranska kvinnliga idrottare obligatoriska slöjan spreds bilder på henne snabbt över hela världen. Hennes agerande ses som en solidaritetshandling till stöd för protesterna i Iran som har pågått sedan Mahsa Jina Aminis död i mitten av september.

Sent på måndagen twittrade BBC Persians ankare Rana Rahimpour att Elnaz Rekabis pass och mobiltelefon hade beslagtagits, enligt en källa kanalen hade varit i kontakt med. Några timmar senare på måndagskvällen kom information om att de iranska idrottarna hade checkat ut från sitt hotell trots att hemresan var planerad till onsdagen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.