Nyheter

”Pruttskatt” för klimatet i Nya Zeeland

Traktorprotest i centrala Auckland mot klimatförändringsförslag för att få Nya Zeelands bönder att betala för utsläpp av växthusgaser, torsdagen den 20 oktober 2022.

Lantbrukare har lämnat sina åkrar och gett sig in till Nya Zeelands storstäder för att protestera mot en skatt mot boskaps pruttar och rapar.
– De flesta lantbrukare har fått nog, säger demonstranten Chris.

NYA ZEELAND | Tusentals lantbrukare samlades under torsdagen i flera städer med budskapet att skatten ”stinker” och att det kommer att göra maten ännu dyrare, samtidigt som lantbrukarnas inkomster hotas.

I Wellington och Auckland stördes trafiken av kolonner med traktorer och stora pickuper. Demonstranterna kräver att planerna på att införa en skatt mot växthusgas från boskap som kor och får slopas.

– Det börjar bli svårt att hålla lantbruk och den här regeringen stöttar oss inte riktigt – det är ett tufft jobb just nu, säger Chris, som demonstrerar i Wellington.

Skatten, som premiärminister Jacinda Arden föreslog tidigare i oktober, har fått smeknamnet ”rap- och pruttskatten”.

Arden har hyllat skatten som ”världens första” avgift på metan och dikväveoxid som släpps ut av landets sex miljoner kor och 26 miljoner får. Hon kallar den ett viktigt steg mot att bekämpa klimatförändringarna.

Hon anser att skatten kan gynna lantbrukare som kan ta mer betalt för klimatsmart mat – men öppnar för en kompromiss.

– Vi är ute och pratar med våra lantbrukare och matproducenter för att hitta bästa möjliga lösning, säger hon till reportrar i Auckland.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.