Nyheter

Fransk cementjätte bötfälls för att ha bistått IS

Det franska transnationella cementföretaget Lafarge, nu uppköpt av schweiziska Holcim, har dömts i domstol i USA för att ha gett pengar till IS i Syrien.

Den franska cementjätten Lafarge har i domstol i USA erkänt att företaget gav pengar till terrororganisationen IS i Syrien. Detta för att få skydd från IS efter att kriget bröt ut i Syrien 2011. Enligt åklagare i fallet är det första gången ett företag i USA har erkänt sig skyldiga till att ha bistått terrorister.

USA | Företaget har gått med på att betala böter om omkring motsvarande nio miljarder kronor för att man betalade ut pengar till IS för att kunna hålla sin fabrik i Syrien nära den turkiska gränsen öppen efter att kriget i Syrien bröt ut 2011. Det är första gången i USA som ett företag har erkänt sig skyldiga till att bistått terrorister, rapporterar BBC.

Företaget Lafarge har uttryckt ”djup ånger” för sitt agerande och att det ”accepterar ansvar för de individuella cheferna som var involverade”.

Lafarge öppnade en ny fabrik i Jalabiya 2010 efter att ha investerat stora pengar i fabriken. När kriget bröt ut och terrorgruppen IS med tiden etablerade en allt större närvaro i landet betalade Lafarges syriska underleverantör omkring motsvarande 60 miljoner kronor till IS.

”Skatt” till IS

Syftet var att pengarna skulle skydda företagets anställda på fabriken och de inblandade cheferna menade att det var att anse som motsvarande skatter, rapporterar BBC. Genom att hålla öppet fabriken under de närmaste åren gjorde företaget vinster på omkring 700 miljoner kronor.

Lafarge köptes upp av schweiziska Holcim 2015 och Holcim menar att tidigare chefer inom Lafarge hade dolt affärerna med IS från dem, såväl som externa revisorer och att Lafarges agerande i Syrien utgör ett ”uppenbart brott” mot företagets uppförandekoder.

Först 2014 när IS tog kontroll över Jalabyia och fabriken valde Lafarge att evakuera sina anställda. Företaget har enligt tidigare anställda också genom sitt agerande utsatt personalen för livsfara. I Frankrike beslutade en rättsinstans i september att Lafarge också skulle kunna åtalas för brott mot mänskligheten:

– Lafarge gjorde inte bara affärer utan riskerade hänsynslöst mitt och mina kollegors liv – enbart för ekonomisk vint, säger Mohammad [vars efternamn inte uppges], en tidigare anställd på Lafarge i Syrien på European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) hemsida i samband med domen förra året.

Anklagas för krigsbrott

ECCHR är en av de organisationer som tillsammans med elva tidigare anställda 2016 anklagade Lafarge och dess dotterbolag för att ha finansierat en terrorgrupp och för delaktighet i krigsbrott.

ECCHR har betecknat fallet som en ”milstolpe i kampen mot företagens straffrihet” eftersom det sätter ljus på hur transnationella företag genom att ha verksamhet i konfliktområden kan bidra till själva konflikten och till människorättsbrott. Företaget nekar till anklagelserna om krigsbrott.

* * *
LÄS MER
Franskt företag kan åtalas för brott mot mänskligheten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev