Bara ett par dagar innan Saudiarabien utsågs som värd för Asiatiska vinterspelen som ska hållas i staden Neom 2029 dömdes tre män till döden för att ha protesterat mot tvångsförflyttningar från den mark där staden är planerad. Den futuristiska staden som håller på att växa fram föddes av landets de facto-ledare, kronprins Mohammed bin Salman.
SAUDIARABIEN | Det var den 2 oktober, i en särskild terrordomstol som Shadli Al-Huwaiti, Atallah Al-Huwaiti och Ibrahim Al-Huwaiti dömdes till döden. Dödsdomen kommer efter att de och andra medlemmar i den beduinska Huwaitatstammen – som har bott i och rört sig över provinsen Tabuk i generationer – har protesterat mot att de har drivits bort från marken där megastaden Neom håller på att byggas.
– Dessa chockerande straff visar än en gång de saudiska myndigheternas grymma likgiltighet för mänskliga rättigheter och de obarmhärtiga metoder de är beredda att vidta för att straffa medlemmar av Huwaitatstammen för att de rättmätigt protesterat mot påtvingade vräkningar från sina hem, säger Abdullah Aljuraywi från människorättsgruppen ALQST på sin hemsida.
Den nu dödsdömde Shadli Al-Huwaitis bror Abdul Rahim al-Huwait sköts ihjäl av saudiska säkerhetsstyrkor i april 2020 efter att han hade postat filmer på sociala medier där tvångsförflyttningarna kritiserades. Efter hans död försökte myndigheter få Huwaitatstammen att ta avstånd från honom och de som gick på myndigheternas linje utlovades också pengar i belöning, rapporterade ALQST i maj 2020.
Både innan och efter Abdul Rahim al-Huwait dödades har medlemmar av stammen dömts till fängelse för att ha protesterat mot tvångsförflyttning och så sent som i augusti i år dömdes Abdullah och Abdulilah al-Huwaiti till 50 års fängelse vardera för att ha vägrat låta sig vräkas från sina hem i Tabuk.
Så många som 20 000 medlemmar av beduinstammen riskerar att tvingas flytta bort från området som ligger nära gränsen till Jordanien och vars kust längs Röda havet löper ner från den jordanska staden Aqaba till egyptiska Sharm el-Sheikh på andra sidan havet. Många har redan förflyttats, ofta utan alternativa boenden. Detta trots att beduinstammen har rört sig över och bott i området längre än kungariket Saudiarabiens existens – landet grundandes i början av 1930-talet.
Den futuristiska staden Neom är en del av den saudiska planen Saudi Arabia’s Vision 2030 som presenterades 2017 av kronprins Mohammed bin Salman, som också är landets de facto-ledare. För några veckor sedan utsågs han också till landets premiärminister. Syftet med utnämningen tros ha att göra med att han därmed ges diplomatisk immunitet i syfte att skydda honom från en stämningsansökan i USA som anklagar honom för inblandning i journalisten Jamal Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet, 2018. En anklagelse som också har stöd i en amerikansk underrättelserapport.
Den saudiska ekonomiska planen syftar till att göra landet mindre beroende av sina oljeinkomster, utan att för den sakens skull trappa ner på oljeexporterna. Staden Neom marknadsförs som en framtida ekologisk, hållbar och grön stad som ska styras självständigt från saudiska lagar. Tanken är bland annat att den blivande jättestaden om drygt 26 000 kvadratkilometer ska bli helt självförsörjande på mat genom vertikalt jordbruk och växthus – i dagsläget importerar Saudiarabien 80 procent av sin mat, rapporterar BBC.
I början av oktober utsågs Saudiarabien och staden Neom till värd för Asiatiska vinterspelen 2029. Men redan i dagarna pågår ett internationella idrottsevenemang i området då Neom Beach Games 2022 inleddes i onsdags med deltagare från mer än 25 länder. Men stadens hållbarhetsambitioner har ifrågasatts, inte minst planerna på att anordna skidbackar i provinsens bergsområden som ska vara öppna året runt ifrågasätts utifrån ett klimatperspektiv.
Planen för staden inkluderar också elförsörjning med hjälp av sol- och vindkraft, liksom avsaltningsanläggningar som ska drivas av fossilfri energi. I reklamfilmer för Neom marknadsförs den framtida staden som en ”blåkopia för morgondagen, där mänsklighet gör framsteg utan att kompromissa planetens hälsa”, och att ”Neom är en accelerator för mänsklig framgång”.
Förutom att planerna för staden i stor utsträckning bygger på stor tro på just tekniska framsteg menar kritiker att jättestaden kommer att bli ett reservat för de riktigt rika – och att det därför inte finns plats för människor som har bott där i många årtionden.
– För Huwaitatstammen byggs Neom på vårt blod, på våra ben, sade den Londonbaserade aktivisten Alia Hayel Aboutiyah al-Huwaiti i en intervju med The Guardian 2020.
– Det är definitivt inte för folket som redan bor där! Det är för turister, folk med pengar. Men inte för folket som ursprungligen har bott där.
* * *
Läs mer:
Saudiarabien får stå värd för Asiatiska vinterspelen
Saudisk kvinna dömd till 45 års fängelse
Saudisk kronprins utnämnd till premiärminister