Nyhetsquizz

Är du en åsiktsmaskin?

Foto: TT/AP/ Lebanese Depositors Association.

De rätta svaren hittar du nederst på sidan. Inte tjyvkika!

1. Det nya Tidelagsavtalet, f’låt Tidöavtalet, som borgarna nyligen presenterade innehåller en rad skärpningar gällande migrations- och rättspolitiken som väckt starka reaktioner. Bland annat ska man utreda möjligheten att kunna utvisa personer med utländskt medborgarskap på grund av ”bristande vandel”. Men vad betyder egentligen ordet vandel, ett ord som härstammar från medellågtyskans wandel och finns belagt som idiom redan år 1621?

1   vanartigt
X  uppförande
2  skadegörelse

2. Blivande statsminister Ulf Kristersson inledde pressträffen om regeringsbildningen med ett försök till skämt. Hur löd skämtet?

1   Nä hörrni, om man ändå fick bjuda på en trerätters till regering.
X  Nu blir det sött, salt och lite surt.
2  Om nån säger ställ dig upp till mig så blir jag arg.

3. I september i år hotade EU-kommissionen med att dra in stödet på knappt 80 miljarder kronor till Ungern. Kommissionens hot om sanktioner skedde också bara dagar efter att EU-parlamentet i en omröstning fastställde att Ungern inte längre kvalar in som en fullvärdig demokrati utan istället anses vara en, ja vad?

1   kleptokrati
X  politisk absolutism
2  parlamentarisk autokrati


4. Saudiarabien kommer att stå värd för Asiatiska vinterspelen 2029, se där – ytterligare ett försök till sportswashing, och detta  i en stad som är landets premiärminister Mohammed bin Salmans kontroversiella projekt – dessutom i en ökenstad som ännu inte finns mer än på planeringsstadiet. Vad är namnet på denna blivande ökenstad?

1  Neom
X MBS city
2  Riyadh II

5. I Libanon har den senaste tiden flera personer tvingat till sig sina egna pengar från bankerna. Detta sedan bankerna länge har vägrat kunder att ta ut mer än små summor av sina besparingar, då landet sedan flera år befinner sig i vad som beskrivs som en ekonomisk härdsmälta. Några av rånen rapporteras ha skett i samverkan med en aktivistgrupp. Vad heter denna grupp?

1   Bankspararnas ramaskri
X  Libanesiska uttagarorganisationen
2  Allt åt alla


6. Då var vi tillbaka till krigen döpta efter olika frukter. Denna gången gäller det en konflikt mellan Tadzjikistan och Kirgizistan. Konflikten startade 2004 med sammandrabbningar kring vattenbrunnar och betesmarker men har blossat upp flera gånger sedan dess. Vilken frukt är denna konflikt döpt efter?

1   dadlar
X  granatäpplen
2  aprikoser

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.