Ledare

Det brasilianska valet symboliserar  klasskampen

På söndag den 30 oktober så är det dags för den andra rundan i Brasiliens presidentval. Då ska den långa valrörelse som delat det enorma landet i två avslutas. På den ena sidan står den ökände Jair Bolsonaro. Med en vit, rik och mansdominerad publik. Redo att fortsätta pressa Amazonas regnskog mot sin brytpunkt. På den andra sidan står vänsterledaren Lula da Silva, med en fattig, svart och kvinnodominerad skara. Redo att dra i bromsen. 

I Brasilien behöver en presidentkandidat över 50 procent av rösterna för att vinna valet. Därför går landet nu mot deras andra omgång. Den första, som hölls i början på oktober, gav en ledning till Lula med 48 procent. Dock med Bolsonaro hack i häl på 43 procent. Forskare kallar valet för det viktigaste någonsin för överlevnaden av Amazonas regnskog. Ska den få leva eller dö? 

Men de viktigaste frågorna för landets över 200 miljoner invånare har inte varit miljön. Eller regnskogen, som omvärlden så gärna fokuserar på. Istället har ekonomin, korruptionen och det sociala skyddsnätet varit i fokus. Landet har en utbredd fattigdom som vuxit sig ännu större till följd av pandemin. Självklart också till följd av Bolsonaros styre. Valet symboliserar på många sätt en klasskamp. Bolsonaro för de rika, Lula för de fattiga. 

Bolsonaro är symbolen för den konservativa kraft som rotar sig i Brasiliens elit. Under hans tid (sedan 2019) har de fattiga och naturen lidit hårt. Han har tidigare gått armkrok med bland annat Trump och Putin. Och blivit känd för att öppna upp Amazonas regnskog för utvinning av i princip allt. Under hans styre har avskogningen skjutit i höjden. 

Lula är symbolen för den starka vänstern som karaktäriserar Latinamerika. Han är känd för att ha lyft miljontals människor ut ur fattigdom då han tidigare varit president (2003-2011). Han har, trots att han satt i fängelse till följd av en korruptionsskandal, mycket av folket på sin sida. Lula går till val på att höja skatterna för de rika och förbättra det sociala skyddsnätet. Han lovar också att skydda Amazonas regnskog. Bland annat genom att stoppa den olagliga gruvverksamhet som just nu pumpar guld ut ur skogen. 

Kandidaterna har inte så mycket gemensamt. Förutom att de båda är äldre män över 65 och kanske borde ha gått i pension. Båda är också traditionella ledare som på många sätt speglar historien och polariseringen i Latinamerika. Den ena är starkt röd och den andra är extremt blå. Och ingen av dom är grön. Alltså den typen av grön som Amazonas regnskog egentligen hade behövt.  

Men trots att kandidaterna inte erbjuder några friska fläktar, så kommer valet onekligen att påverka hur människor och natur behandlas under de följande åren. Då är det läge att hålla tummarna för Lula och hans medmänsklighet. För fyra år till av Bolsonaro hade varit fyra år till av en destruktiv utveckling. Den typen av utveckling som världen, och naturen, faktiskt inte har råd med längre. Det är dags att vända skutan innan det är för sent. 

Så vad kommer att ske? Det mesta lutar mot att Lula tar makten igen. I den första valomgången kunde Brasiliens folk rösta på fler kandidater, men denna valomgång står enbart mellan Lula och Bolsonaro. Förhoppningen är att rösterna, som tidigare gick till andra kandidater, går till Lula denna gång. Men det finns såklart inga garantier på det. Vi kan bara hoppas.  

Att medlemmarna hos Naturskyddsföreningen växer och växer.

Siffrorna som pekar på att Sveriges nya klimatpolitik kan öka utsläppen kraftigt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.