Nyheter

Rapport: Kinesiska ”polisstationer” i Sverige

Poliser vaktar utanför en polisstation i Hongkong, 22 mars 2021.

Den kinesiska regimen anklagas för att ha upprättat inofficiella ”polisstationer” i en rad länder, i syfte att övervaka kinesiska medborgare utomlands.
Ett av kontoren finns i Sverige, enligt en rapport.

KINA | Minst två kinesiska polisstyrkor har upprättat så kallade ”servicekontor utomlands”, visar en rapport från spanska ideella Safeguard Defenders. Det rör sig om 54 inofficiella stationer i 21 olika länder över fem kontinenter, rapporterar BBC. De flesta av dem återfinns i Europa – däribland nio i Spanien, fyra i Italien, två i Nederländerna och ett i Sverige.

Stationerna arbetar utåt sett med konsulära uppdrag, så som att registrera förändringar i civilstånd och förnya kinesiska körkort för medborgare som bor utomlands. Men enligt rapporten – kallad ”Chinese transnational policing gone wild” – jobbar de i själva verket med ”övertalningsoperationer” där kineser som uttalat sig kritiskt mot regimen tvingas återvända till hemlandet för att ställas inför rätta.

Nederländska RTL News har pratat med Wang Jingyu, som uppger att de kinesiska så kallade polisstationerna söker upp regimkritiker i Nederländerna för att tysta dem – trots att de befinner sig långt utanför Kinas gränser.

– Jag trodde att jag var säker här, men de förföljer mig överallt, säger Wang till tidningen.

Tidigare i år blev han kontaktad av den kinesiska ”polisstationen” i Rotterdam, som uppmanade honom att åka tillbaka till Kina för att ”lösa sina problem” och att ”tänka på sina föräldrar” hemma i Kina.

Enligt det nederländska utrikesdepartementet rör det sig om en olaglig verksamhet, rapporterar RTL News.

I rapporten uppges att kinesiska myndigheter mellan april 2021 och juli 2022 ska ha ”övertalat” 230 000 kineser att återvända till Kina för att ställas inför rätta.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.