Startsida - Nyheter

Nyheter

Oklart läge för Nordirlands lokalstyre

En protest mot Nordirlandsprotokollet i Markethill, Nordirland i februari i år.

Ett sista försök att återupprätta lokalstyret i Belfast misslyckades på torsdagen och nyval skulle ha utlysts på fredagen något den brittiske Nordirlandministern också hade utlovat. Men istället kommer nya förhandlingar att hållas med de nordirländska partierna på tisdagen. Samtidigt trappas retoriken upp från lojalistiska paramilitära grupper.

* texten är uppdaterad

NORDIRLAND | Vid midnatt natten till fredagen gick tidsfristen ut och den brittiska Nordirlandministern Chris Heaton-Harris skulle utlysa val men i nuläget ser det ut som den brittiska regeringen kommer att försöka nå en förhandlingslösning i ett första skede.

Nordirland gick till val så sent som i maj i år. Republikanska partiet Sinn Féin blev då största parti och dess vice-ordförande Michelle O’Neill skulle ha utsetts till försteminister. Men lokalstyret är ett samstyre som kräver samarbete från det största unionistiska partiet, Democratic Unionist Party, som har vägrat att samarbeta så länge inte det så kallade Nordirlandsprotokollet, som är en del av avtalet mellan EU och Storbritannien efter brexit, förhandlas om eller rivs upp.

Under torsdagen bekräftade DUP:s partiledare Jeffrey Donaldson att partiet inte skulle gå med på att upprätta institutionerna i landet. Michelle O’Neill anklagade Donaldson för att utelämna nordirländarna ”i händerna på en hjärtlös och dysfunktionell Tory-regering”, rapporterar The Belfast Telegraph. Tidsfristen för lokalstyrets upprättande gick ut på fredagen och enligt lag skulle nyval då utlysas, något Chris Heaton-Harris också hade utlovat.

Men det som skedde var att han utlyste nyval utan att sätta något datum, varpå spekulationer snabbt uppstod. Enligt RTÉ News finns många frågetecken men klart är att Nordirlandministern har stött på patrull från sin premiärminister:

– Vad jag förstår talade han med den brittiske premiärministern Rishi Sunak på fredagsmorgonen i London innan han kom till Belfast, och det står klart att han kördes över. Det är uppenbart att Downing Street inte vill ha val nu, utan vill köpa sig mer tid, säger Vincent Kearney, RTÉ News Nordirlandredaktör på söndagskvällen.

Förhoppningen är att utträdesavtalet med EU efter brexit kan omförhandlas så pass mycket vad gäller Nordirlandsprotokollet att Demokratic Unionist Party ska acceptera det och därmed ingå i ett lokalstyre. Vincent Kearney menar att utsikten att lyckas med en sådan omförhandling i det här läget är liten men att den brittiska regeringen också retroaktivt kan ändra på lagen som säger att nyval måste utlysas om lokalstyret inte upprättas ett halvår efter val, så att nyval inte måste utlysas förrän i ett senare skede:

– Så det finns många olika sätt som det här kan utvecklas på, för det verkar som om den nuvarande premiärministern kanske inte är så angelägen om ett val just nu, säger Vincent Kearney.

På torsdagen publicerade också flera lojalistgrupper ett brev där man varnar för ”allvarliga konsekvenser” om Nordirlandsprotokollet inte ändras och brevet indikerade också att stödet för de lojalistiska paramilitära gruppernas vapenvila kan vara på väg att försvagas. Det är Loyalist Communities Council (LCC) som i mars förra året temporärt drog in stödet för Nordirlands fredsavtal, Långfredagsavtalet från 1998, som står bakom torsdagens brev. Det rapporterar The Belfast Telegraph vars reporter Allison Morris skriver att brevet verkar ha stöd av alla de största lojalistiska paramilitära grupperna – Ulster Defence Association, Ulster Volunteer Forces och Red Hand Commando.

”Det kan inte bli någon återvändo till Stormont [lokalstyret] så länge protokollet kvarstår”, skriver de bland annat i brevet, där de också varnar irländska ministrar från att besöka Nordirland då de menar att det ”underblåser ilska och spänningar” i det lojalistiska samhället. Spänningarna i Nordirland har trappats upp efter brexit. På söndagskvällen rapporterade också The Belfast Telegraph att en lojalistisk attack mot republiken Irland hade varit nära förestående i förra veckan men att den hade avblåsts efter att spekulationer om ett gemensamt styre av den irländska och brittiska regeringen över Nordirland hade dementerats.

Unionister och lojalister – som motsätter sig en återförening av Nordirland med republiken Irland – vill riva upp Nordirlandsprotokollet då det anses upprätta en gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Detta då vissa varor kontrolleras i Irländska sjön för att undvika en hård gräns på ön, mellan Nordirland i norr och republiken i söder som är medlemmar i EU. Nordirlandsprotokollet förhandlades fram som en del av Storbritanniens utträdesavtal ur EU efter brexit.

* * *
LÄS MER
Brittiskt lagförslag om Nordirlandsprotokollet förkastas
Historiskt när Sinn Féin blev störst i Nordirland
Fler katoliker än protestanter i Nordirland

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.