Nyheter

Bahrain till val – kritiseras i ny rapport

Bahrains val kan inte kallas fria och rättvisa

I november går Bahrain till val men val i landet kan inte kallas fria och rättvisa. Det slår människorättsorganisationen Human Rights Watch fast i en ny rapport som larmar om flera politiska isoleringslagar från 2018 som förbjuder tidigare oppositionspolitiker från att ställa upp i val. Dessutom har oppositionspolitiker och civilsamhällesaktörer fått det svårare att ens få jobb eller studera på universitet.

BAHRAIN | Bahrain går till parlaments- och lokalval den 12 november. Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar att landets ”fasad” av att erbjuda fria och rättvisa val har spruckit efter år av repression mot såväl oppositionspartier och civilsamhälle.

I rapporten You Can’t Call Bahrain a Democracy fokuserar Human Rights Watch på lagar från 2018 som förbjuder tidigare oppositionspolitiker från att ställa upp i val till parlamentet såväl som från att ta plats som styrelsemedlemmar i civilsamhällesorganisationer. Dessutom hindras personer från anställning och studier. Detta då det krävs ett certifikat om ”gott uppförande” för att jobba, studera vid universitet, och till och med att gå med i en idrottsförening – och detta certifikat har blivit svårare att få.

Exkluderar ”för evigt”

2016 och 2017 upplöstes två av landets oppositionspartier, al-Wifaq och Wa’ad, av landets domstolsväsende. 2018 infördes de lagar som Human Rights Watch nu kritiserar och menar bestraffar folk ”för evigt och exkluderar dem till och med från icke-politiska sfärer” i landet. Lagarna riktas framför allt mot oppositionspolitiker, inte minst de som också har avtjänat fängelsestraff, även om de har benådats eller endast dömts för yttrandefrihetsbrott.

Bland de tidigare dömda finns också ett stort antal människorättsaktivister som deltog i den arabiska våren och som genomförde fredliga protester för demokrati 2011. Enligt civilsamahällesorganisationer kan så många som mellan 6 000 till 11 000 medborgare ha drabbats av lagarna, lagar som inte medger möjlighet att överklaga förbudet – som inte heller har någon tidsbegränsning.

Bahrain – ”inte en demokrati”

Vad gäller certifikatet för ”gott utförande” regleras inte det i lag utan tilldelas av ett direktorat som lyder under inrikesministeriet. Vissa tidigare dömda kan vänta i månader eller i flera år på ett certifikat, medan vissa oppositionspolitiker helt och hållet nekas ett. Enligt en civilsamhällesaktör i Bahrain var det enkelt att ansöka om och få certifikatet fram till 2011.

– Men efter 2011 förändrades allt, säger personen till Human Rights Watch.En ledande person av Bahrains civilsamhälle säger till organisationen att isoleringslagarna från 2018 visar att landet inte är någon demokrati:

– [Det är] en väldigt tydlig och klar deklaration av det icke-demokratiska land som Bahrain har blivit. Det är omöjligt för Bahrain att kallas en demokrati.

Senast Bahrain gick till val var 2018 och då hade åtminstone tolv tidigare oppositionspolitiker förbjudits från att ställa upp i valet i enlighet med de politiska isoleringslagarna. Enligt Human Rights Watch är hoppet om ett friare val nu i november litet.

”Sedan 2018 har brott mot rättigheter, inklusive arresteringar och förhör av bahrainier som utövar sina rättigheter till yttrandefrihet och föreningsfrihet fortsatt och regeringen har utökat sin applicering av de politiska isoleringslagarna”, skriver organisationen på sin hemsida.

* * *
LÄS MER
Bahrainsk opposition manar till motstånd
Ockupationen ignoreras när relationer normaliseras

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.