Nyheter

Brasilien: Bolsonaro kan riskera åtal efter förlorad immunitet

Jair Bolsonaro kan riskera åtal

Vad väntar Brasiliens nyligen besegrade president Jair Bolsonaro efter uttåget från presidentpalatset i huvudstaden Brasília? Enligt honom själv var ett gripande ett möjligt scenario – något som rättsexperter instämmer i och pekar på de svävande anklagelser om Bolsonaros illegala förehavanden mot vilka han i egenskap av ex-president inte längre åtnjuter juridisk immunitet.

BRASILIEN | Jair Bolsonaro åtnjuter i kraft av före detta president inte längre den juridiska immunitet som presidentskapet hittills hållit upp som en sköld gentemot anklagelser om korruption, maktmissbruk och vanskötsel av Brasiliens covid-19-hantering.

– Efter att ha lämnat sin post finns ingen immunitet för den som är Brasiliens ex-president, säger Eloísa Machado, professor i juridik vid universitetet och forskningsorganisationen Fundação Getulio Vargas, till The New York Times.

4,6 lögner om dagen

Huruvida Jair Bolsonaro – liksom sin politiske allierade i USA, Donald Trump – kan räkna med öppnade rättsprocesser återstår att se, men klart är att han lämnar presidentposten med en säck brutna löften, främst om nolltolerans mot korruption.

Enligt den brasilianska statistiksajten Aos Faots förde Bolsonaro fram offentliga lögner vid 6 504 tillfällen under sina 1 396 dagar som president – något som ger ett snitt på drygt 4,6 lögner om dagen.

Lögner och regelrätta juridiska övertramp har emellertid stångats bort från Bolsonaro själv via Augusto Aras, landets riksåklagare som Bolsonaro själv tillsatte 2019 – och som vid över 100 tillfällen har avslagit krav på påbörjade utredningar om illegalt förfarande.

”Arresterad, dödad eller seger”

Bland de mest flagranta exemplen på rättsliga övertramp som lär följa med Bolsonaro till andra sidan om dennes presidentskap är frågan om nepotism och korruption. Men kanske allvarligast och mest långsiktigt verkande är Bolsonaros försök att politiskt vrida om landets högsta domstol till en personlig garant för fortsatt maktinnehav.

Att den andra valomgången mot den segrande Luiz Ignacio Lula da Silva på många sätt var avgörande för Jair Bolsonaro gav han själv uttryck för på ett valmöte i september 2021:

– Jag har tre framtida alternativ: att gripas, dödas eller segra, sade den avgående brasilianske presidenten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.