Nyheter

Barnfattigdom – undanträngd fråga i valets USA

Nästan tolv miljoner av USA:s barn lever i fattigdom.

Varje gång valtider närmar sig i USA är landets medier – och deras internationella dito – på tårna med dagliga uppdateringar, analyser och förutsägelser. En fråga som däremot sällan uppmärksammas i valtider är USA:s utbredda barnfattigdom. En genomgripande misär som drabbar miljontals barn och som kostar amerikanska skattebetalare biljoner kronor – varje år.

USA | Enligt US Census Bureaus statistik för 2020 levde 16 procent av USA:s barn i fattigdom, vilket motsvarade nära tolv miljoner barn.

Barnfattigdomen i USA har sedan dess ökat ytterligare och särskilt drabbade är minoritetsgrupper, däribland ursprungsfolk och afroamerikaner, vilka uppvisar tre gånger så höga siffror som vita och asiater, enligt statistik från America’s Health Rankings.

Fattigdom påverkar barn på alla sätt och vis – socialt, ekonomiskt och framför allt fysiskt då penningbrist ofta innebär en onyttig kost som ger barn sämre förmåga att hålla fokus och således uppvisar sämre skolresultat.

Fattigdomens ekonomiska kostnader

Barnfattigdom i USA – och även globalt – är en dyr affär för skattebetalare. Enkom i USA uppskattas barnfattigdom kosta samhället tio biljoner kronor om året, eller motsvarande 5,4 procent av USA:s årliga BNP.

”Det är kostnader summerade kring förlust av ekonomisk produktivitet, ökade hälso- och brottskostnader och ökade kostnader till följd av hemlöshet och vanskötsel av barn. Dessutom uppskattas det att för varje spenderad dollar för att minska barndomsfattigdomen skulle landet spara minst sju dollar jämfört med fattigdomens ekonomiska kostnader”, skrev ett forskarlag vid Washington University in St. Louis i Oxford Academics Special Work Research i en rapport publicerad våren 2018.

I ett mellanårsval där mycket står på spel och USA:s enda maktbärande partier – Demokraterna och Republikanerna – har frågan om barnfattigdom likväl förblivit förvisad till marginalerna av de ledande valfrågorna som aborträtt, bensinpriser och konspirationsteorier som gör gällande att president Joe Bidens valseger var riggad.

Barnfattigdomens mekanismer

Enligt stiftelsen Peter G. Peterson Foundation är det största problemet bristande politisk insikt och förståelse kring barnfattigdomens mekanismer och enorma kostnader:

”Barnfattigdom förblir en utmärkande strukturell utmaning i Amerika och förvärrades under pandemin”, skrev stiftelsen i en artikel om barnfattigdom oktober 2022, just som den amerikanska mellanårsvalröreslen vevades igång på allvar.

På längre sikt kan bör därför en bättre förståelse för barnfattigdoms ekonomiska effekter finnas på plats för att beslutsfattare bättre ska kunna fatta välgrundade beslut om den mest effektiva användningen av federala dollar för program och initiativ mot fattigdom, tillägger stiftelsen i sin artikel.

Demokraterna uteslöt barnskatteavdraget

För politiska analytiker, och särskilt för dem med demokratiska tendenser, ter det sig därför märkligt att Demokraterna uteslöt barnskatteavdraget från det nödpaket som kongressen klubbade igenom för att hålla hushållen ovanför den stigande inflationsytan.

Istället för att tackla den ökande barnfattigdomen är det medelklasser som prioriteras – och en av anledningarna är en dyster politisk verklighet där barnfattigdom inte genererar i något ”bra kampanjkrut”. Bernie Sanders, tidigare presidentkandidat för Demokraterna och mångårig senator från Vermont, kritiserar sitt tidigare partis prioritering av Roe v Wade framför barnfattigdom:

”I USA kan du inte vinna några val utan arbetarklassens stöd. Men det stödet har du inte utan att klargöra att du är beredd att ta dig an starka specialintressen – och kämpa för de miljontals amerikaner som kämpar ekonomiskt”, skrev Bernie Sanders i en gästledare för The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
Fönstret mot omvärlden har slagit igen
Rädda barnen: ”Ökad barnfattigdom i Europa”
Från Töre till Biak

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.