Nyheter

Barnfattigdom – undanträngd fråga i valets USA

Nästan tolv miljoner av USA:s barn lever i fattigdom.

Varje gång valtider närmar sig i USA är landets medier – och deras internationella dito – på tårna med dagliga uppdateringar, analyser och förutsägelser. En fråga som däremot sällan uppmärksammas i valtider är USA:s utbredda barnfattigdom. En genomgripande misär som drabbar miljontals barn och som kostar amerikanska skattebetalare biljoner kronor – varje år.

USA | Enligt US Census Bureaus statistik för 2020 levde 16 procent av USA:s barn i fattigdom, vilket motsvarade nära tolv miljoner barn.

Barnfattigdomen i USA har sedan dess ökat ytterligare och särskilt drabbade är minoritetsgrupper, däribland ursprungsfolk och afroamerikaner, vilka uppvisar tre gånger så höga siffror som vita och asiater, enligt statistik från America’s Health Rankings.

Fattigdom påverkar barn på alla sätt och vis – socialt, ekonomiskt och framför allt fysiskt då penningbrist ofta innebär en onyttig kost som ger barn sämre förmåga att hålla fokus och således uppvisar sämre skolresultat.

Fattigdomens ekonomiska kostnader

Barnfattigdom i USA – och även globalt – är en dyr affär för skattebetalare. Enkom i USA uppskattas barnfattigdom kosta samhället tio biljoner kronor om året, eller motsvarande 5,4 procent av USA:s årliga BNP.

”Det är kostnader summerade kring förlust av ekonomisk produktivitet, ökade hälso- och brottskostnader och ökade kostnader till följd av hemlöshet och vanskötsel av barn. Dessutom uppskattas det att för varje spenderad dollar för att minska barndomsfattigdomen skulle landet spara minst sju dollar jämfört med fattigdomens ekonomiska kostnader”, skrev ett forskarlag vid Washington University in St. Louis i Oxford Academics Special Work Research i en rapport publicerad våren 2018.

I ett mellanårsval där mycket står på spel och USA:s enda maktbärande partier – Demokraterna och Republikanerna – har frågan om barnfattigdom likväl förblivit förvisad till marginalerna av de ledande valfrågorna som aborträtt, bensinpriser och konspirationsteorier som gör gällande att president Joe Bidens valseger var riggad.

Barnfattigdomens mekanismer

Enligt stiftelsen Peter G. Peterson Foundation är det största problemet bristande politisk insikt och förståelse kring barnfattigdomens mekanismer och enorma kostnader:

”Barnfattigdom förblir en utmärkande strukturell utmaning i Amerika och förvärrades under pandemin”, skrev stiftelsen i en artikel om barnfattigdom oktober 2022, just som den amerikanska mellanårsvalröreslen vevades igång på allvar.

På längre sikt kan bör därför en bättre förståelse för barnfattigdoms ekonomiska effekter finnas på plats för att beslutsfattare bättre ska kunna fatta välgrundade beslut om den mest effektiva användningen av federala dollar för program och initiativ mot fattigdom, tillägger stiftelsen i sin artikel.

Demokraterna uteslöt barnskatteavdraget

För politiska analytiker, och särskilt för dem med demokratiska tendenser, ter det sig därför märkligt att Demokraterna uteslöt barnskatteavdraget från det nödpaket som kongressen klubbade igenom för att hålla hushållen ovanför den stigande inflationsytan.

Istället för att tackla den ökande barnfattigdomen är det medelklasser som prioriteras – och en av anledningarna är en dyster politisk verklighet där barnfattigdom inte genererar i något ”bra kampanjkrut”. Bernie Sanders, tidigare presidentkandidat för Demokraterna och mångårig senator från Vermont, kritiserar sitt tidigare partis prioritering av Roe v Wade framför barnfattigdom:

”I USA kan du inte vinna några val utan arbetarklassens stöd. Men det stödet har du inte utan att klargöra att du är beredd att ta dig an starka specialintressen – och kämpa för de miljontals amerikaner som kämpar ekonomiskt”, skrev Bernie Sanders i en gästledare för The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
Fönstret mot omvärlden har slagit igen
Rädda barnen: ”Ökad barnfattigdom i Europa”
Från Töre till Biak

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.