Nyheter

Elon Musk har inlett uppsägningar på Twitter

Elon Musk på Halloween-fest, måndagen den 31 oktober 2022.

ARBETE | I fredags inledde Elon Musk avskedandet av anställda på Twitter, en vecka efter att han köpt företaget. Sammanlagt har han sagt att hälften av de anställda ska avskedas. På torsdagskvällen stämdes han av anställda för att ha brutit mot federal lag i Kalifornien som kräver 60 dagars varsel inför avsked av stora grupper på ett företag, rapporterar Bloomberg.

Redan på fredagen ska Elon Musk – som i somras stämdes för liknande agerande på hans bilföretag Tesla – och Twitter ha meddelat delstatsmyndigheterna om uppsägningarna. Enligt arbetsrättsadvokaten Shannon Liss-Riordan som har stämt företaget för de anställdas räkning kommer åtminstone vissa av de som nu sparkas få lön fram till den 4 januari. Hon kommer nu att undersöka hur företaget har valt ut vilka som ska få gå.

Att inte varsla 60 dagar innan massavsked kan innebära att företaget måste fortsätta betala löner och förmåner under de 60 dagarna, det kan också bötfällas med upp till 500 dollar per dag, säger Catherine Fisk, professor i juridik vid University of California till Bloomberg. Hon förklarar att vissa arbetsgivare väljer att bryta mot lagen och hellre betalar för det för att inte riskera att anställda ska sinka arbetet eller att de som avskedas stjäl affärshemligheter.

Elon Musk köpte Twitter för 44 miljarder. På fredagen anklagade han aktivistgrupper för att ha orsakat Twitter minskade inkomster då dessa pressar annonsörer, enligt Musk, som också hävdade att dessa grupper skadar yttrandefriheten: ”De försöker förstöra yttrandefriheten i Amerika”, skrev han på fredagen. Flera företag har tills vidare stoppat vidare annonsering på Twitter som Volkswagen, General Motors och Pfizer, rapporterar BBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.