Nyheter

Grönland intresserar nordamerikanskt militärkommando

Amerikanskt militärflyg på Grönland, maj 2022.

I nordamerikanska försvarspolitiska kretsar pågår en debatt om Grönland som en potentiell medlem i militärkommandot Norad, rapporterar The Business Insider.

GRÖNLAND | Anledningen till expansionsdebatten i Kanada och USA är ökade militära eskapader från Ryssland, Kina och Nordkorea.

Det gör Grönland – som är geografiskt länkat till Nordamerika men politiskt knutet till Danmark – skulle kunna öka Norads globala överblicksförmåga, menar Michael Bohnert och Scott Savitz, knutna till den amerikanska tankesmedjan RAND, i en analys för Breaking Defense.

”Ur ett militärperspektiv dominerar Grönland de nordligaste delarna av Nordamerika”, skriver Michael Bohnert och Scott Savitz.

Norad – en produkt av kalla kriget

Norad bildades 1958 och är ett bilateralt samarbetsorgan bestående av Kanada och USA:s försvarsmakter och upplevde sin storhetstid när kalla kriget var som allra hetast.

Norad är i behov av uppdaterad teknologi och moderniserade arbetssystem, något som gör Grönland till ett intressant territorium för Norad att lansera ”nästa generation av långräckande radarsystem” på, menar Michael Bohnert och Scott Savitz.

Drömmar om självständighet

I slutändan krävs dock Danmarks godkännande – och Grönlands plats i ett vidspännande militärt projekt är en känslig fråga bland den grönländska befolkningen där självständighet från Danmark förblir en viktig fråga för många.

Danmarks regeringar har genom åren kritiserats för att upplåta Grönland till amerikansk militär utan att ha förankrat det politiskt hos det autonoma grönländska styret.

Något som löper i strid med att Grönland de facto är knutet till EU:s kommandoorgan EUCOM, rapporterar The Business Insider.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.