Nyheter

Iransk milis syns skjuta mot bostäder

Protester i Iran 27 oktober.

Iranska milismän och poliser skjuter skarpt mot bostadshus i Teheran, som svar på att boende ropat slagord mot regimen genom fönstren, visar filmklipp.
Trots regimens våld och hot om dödsstraff för demonstranter fortsätter protesterna i Iran.

IRAN | ”Vi svär till Gud att vi skulle halshugga till och med våra egna familjer om så krävs.”

Budskapet kommer från ett befäl från de iranska säkerhetsstyrkorna och basuneras ut i en högtalare i bostadsområdet Ekbatan i västra Teheran i slutet av oktober, enligt ett filmklipp som spridits på sociala medier, rapporterar nyhetssajten Al-Monitor.
Klippet har även spridits av regimtrogna nyhetsbyrån Fars, som påstår att rösten som hörs bara är ett uttryck för styrkans vilja att till varje pris skydda den islamiska republiken Iran.

I ett annat klipp som uppges visa samma område den kvällen avlossar säkerhetsstyrkorna skott mot lägenhetskomplexen.

Fortsätter ropa

Under de landsomfattande protester som pågått i över sju veckor i Iran har många iranier deltagit genom att ropa slagord mot diktaturen från sina bostäder. Så även i Ekbatan, där boende vittnar om hur fönsterrutor i bostäder krossats av Basiljmilisens tårgasbeskjutning.

”Det här kommer att återkomma varje midnatt. Vi ska ta lugn och ro ifrån er. Det är bara underhållning för oss”, ropar en man ur säkerhetsstyrkorna i en megafon i Chitgar, ett annat område i västra Teheran, enligt Al-Monitor, innan styrkan börjar avlossa skott i luften.

I samma filmklipp går det att höra hur de boende fortsätter att ropa protestramsor.

Riskerar dödsstraff

För trots regimens våldsamma svar – enligt Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights har över 300 dödsfall rapporterats, bland dem över 40 barn – finns det inga tecken på att protesterna avtar.

Tiotusentals demonstranter uppges enligt flera människorättsorganisationer ha gripits. Offentliga massrättegångar planeras för cirka 1 000 demonstranter i Teheran, många av dem har åtalats för ”krig mot Gud” och konspiration mot den islamiska republiken – vilket i Iran är straffbart med döden.
I ett uttalande som lästs upp i det iranska parlamentet har 227 ledamöter uppmanat rättsväsendet att avrätta gripna demonstranter, rapporterar oppositionella nyhetskanalen Iran International.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.