Nyheter

Ny lag vill inskränka demonstrationsrätt efter klimataktioner

Poliser arresterar en aktivist från gruppen Just Stop Oil efter att de blockerat en väg i London, torsdagen den 27 oktober 2022, med krav på att stoppa framtida gas- och oljeprojekt från att genomföras.

Den brittiska konservativa regeringen har aviserat planer på att inskränka rätten och möjligheterna till att demonstrera i form av en ny lag: Public Order Bill. Lagen ska motverka klimataktioner men får skarp kritik från oppositionen som kallar den ett ingrepp mot oliktänkande och yttrandefriheten i stort.

STORBRITANNIEN | Regeringens planer på en ny Public Order Bill möter frän kritik från framför allt klimatrörelser som Just Stop Oil och Extinction Rebellion som nyligen uppmärksammats i brittisk press då de genomfört en rad aktioner i centrala London, rapporterar BBC.

Det konservativa styret menar att det är nödvändigt att gå hårt åt rörelser som inte förstår att det ”inte är en mänsklig rättighet att vandalisera egendom” och – liksom debatten låtit även i Sverige – att blåljusfordon inte ska behöva riskera trafikstockning.

”Vi stoppas inte av lagen”

Företrädare för Just Stop Oil räds inte den brittiska regeringens lagförslag:

– Vi kommer inte stoppas av föreskrifter som syftar till att tysta ickevåldsmänniskor. Våra anhängare förstår att dessa är irrelevanta när de ställs mot massvält, slakt, förlusten av våra rättigheter, friheter och samhällen, säger Just Stop Oil i ett uttalande, rapporterar BBC.

Kritisk Labour-opposition

Även den brittiska oppositionen, ledd av Labour, är kritiska till förslaget om en ny Public Order Bill och ser det som en potentiellt långsiktig inskränkning av det fria ordet i Storbritannien:

– Det är det största hotet mot rätten till oliktänkande och rätten att protestera under min livstid, säger Lord Hain, Labourpolitiker och tidigare Nordirlandminister, till BBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.