Nyheter

Kommission ska lösa chilensk markkonflikt

En man från mapuche spraymålar ett vapen under ett meddelande som lyder "Krig mot Norge" på spanska, vid en byggarbetsplats för vattenkraftverk som ägs av det norska företaget Statkraft i Carimallin, södra Chile, den Lördagen den 25 juni 2022.

En kommission ska bildas för att lösa den infekterade markkonflikten mellan ursprungsbefolkning, skogsbolag och chilenska staten. President Gabriel Boric kom med beskedet under ett möte med ledare för folkgruppen mapuche.

CHILE | Mapuchefolket, Chiles största grupp av urinvånare, kräver att återfå sina förfäders mark i regionen Araucanía. Marken ägs nu till största delen av skogsbolag. De senaste åren har spänningarna i området varit stora, och flera våldsdåd som mordbränder har inträffat.

En fredskommission kommer att börja sitt arbete i mars 2023 och försöka finna en lösning på konflikten, meddelar president Gabriel Boric. Han varnar dock för att alla inte kommer att vara nöjda med kommissionens beslut.

– Det kommer inte att vara möjligt att ge tillbaka all mark. Det är många städer i södra Chile som har byggts på land som en gång tillhörde mapuche, och de här städerna måste bevaras, sade Boric under ett besök i området.

Vissa chilenare som inte tillhör mapuche har också rötter där sedan generationer tillbaka, och även deras intressen måste tillvaratas, tillade han.
Borics besök i Araucanía kom som en överraskning. Den militanta mapuche-organisationen CAM har motsatt sig besök av presidenten, då man anser att detta inte gagnar urbefolkningens intressen.

Under ett besök i Araucanía i mars tvingades Borics inrikesminister Izkia Siches söka skydd undan en skottlossning. I maj infördes åter undantagstillstånd i fyra provinser.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.