Nyheter

Fler iranska demonstranter har dömts till döden

Igenbommade butiker i Teherans stora basar på tisdagen.

Tre personer har dömts till döden i samband med de protester som i snart två månader rasat i Iran. Människorättsorganisationen Iran Human Rights befarar massavrättningar om inte världssamfundet griper in.

IRAN | En av de tre döms för att ha attackerat poliser med sin bil och dödat en av dem, en annan för att ha knivhuggit en polis, och den tredje för att ha försökt blockera trafik och ”sprida terror”, rapporterar nyhetsbolaget Mizan Online.

Beskedet om de nya dödsdomarna kommer dagarna efter att ytterligare två personer dömts till döden i koppling till protesterna – de första dödsdomarna sedan protestvågens start.

Enligt Mizan Online har fem personer dessutom dömts till mellan fem till tio års fängelse.

Fördömer domarna

Mahmood Amiry-Moghaddam, chef för den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR), fördömer med kraft domarna.

– Demonstranterna har inte tillgång till advokater i förhörsfasen, de utsätts för fysisk och psykisk tortyr för att ge falska erkännanden, och döms av revolutionsdomstolar grundat på de erkännandena, säger han.

IHR befarar kommande massavrättningar av gripna demonstranter om inte världssamfundet gör klart för Iran att avrättningarna innebär allvarliga politiska konsekvenser.

Protesterna rasar fortsatt i Iran, på dagen två månader efter det att 22-åriga Mahsa Jina Amini dog i den hårdföra moralpolisens förvar. Hon hade gripits tre dagar tidigare, anklagad för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor. Sedan dess har hundratals människor dödats och tusentals gripits i regimens brutala nedslag mot demonstranterna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.