Nyheter

Vanessa Nakate: Världsledare tar inte klimathotet på allvar

Vanessa Nakate, till vänster, deltar i en Fridays for Future-protest vid FN:s klimattoppmöte, fredagen den 11 november 2022 i Sharm el-Sheikh, Egypten .

KLIMAT | Vanessa Nakate, klimataktivist från Uganda, kritiserade i skarpa ordalag världens ledare för att inte ta forskares varningar om den globala uppvärmningen på allvar. Genom att fortsätta stödja fossila projekt bidrar de till att världens temperatur kommer att höjas till farliga nivåer menade Vanessa Nakate på tisdagen, rapporterar The Associated Press.

– Fokus för många ledare är att göra affärer för lobbyister inom fossilbranschen, att överleva nästa mandatperiod och roffa åt sig så mycket kortsiktig profit som möjligt, sade Vanessa Nakate under ett sidoevenemang under FN:s klimattoppmöte COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Klimat- och miljögrupper har räknat på att det finns fler än 600 delegater under COP27 som har koppling till fossilindustrin och Vanessa Nakate varnade för att toppmötet har infiltrerats av olje- och gaslobbyister. Under tisdagen höll också Fridays for Future en protest vid toppmötet.

Under protesten planerade man att lyfta den egyptiska regeringens begränsningar på civilsamhället i landet. Inför mötet har bland annat Human Rights Watch varnat för det krympande utrymmet för klimat- och miljögrupper att verka i landet, särskilt om deras arbete riktar kritik mot regeringen eller landets militär.

***
Läs även:
Politiska spänningar ökar i takt med temperaturen
Frågan om finansiering i fokus inför klimatmötet
Den rika världen sviker sina klimatlöften

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.