Krönika

Vår gräns för livsstilsförändringar verkar ha stannat vid att sopsortera

Där kom det! Forskarna har officiellt slutat tro att det är möjligt för mänskligheten att stoppa den globala uppvärmningen vid 1,5 grader. Den nya, försiktiga, prognosen lyder 2,4 grader. Kravaller och folkuppror om omedelbart agerande lyser med sin frånvaro. Tydligen har människor för länge sedan dragit samma slutsats och lunkar nu missmodigt mot sin egen undergång.

Eller snarare, den väldigt rika delen av världen, som byggt hela sitt välstånd på att fräta sönder jorden med fossilt bränsle, tycker att det är grymt orättvist att just vi ska behöva föregå med gott exempel. Varför vi, bara för att vi har marginaler att bidra mest, vilket dessutom skulle ge mest effekt eftersom vi konsumerar mest av jordens resurser?

Allt är kinesernas fel. De borde stänga sina kolkraftverk! menar många. Men då borde också väst sluta köpa deras kol och minska den stora efterfrågan på konsumtionsvaror som är en mycket stor anledning, kanske den främsta, till deras utbyggnad av kolkraftverk. Om detta talas det inte alls. Vår gräns för livsstilsförändringar verkar ha stannat vid att sopsortera. 

Medan högljudda konton på sociala medier å ena sidan förnekar klimatförändringar tycker de å andra sidan att de är bra. Svenskt väder skulle må bra av ett par grader varmare. Då slipper vi åka på charter till Mallorca, dessutom. Och vi kan få större skördar och odla året om.

Jag har kraschat partyn tidigare men låt mig ta det igen: 2,4 graders global temperaturökning innebär inte att det blir 2,4 grader varmare varje dag. Det betyder att vädret blir mer extremt. Extrem kyla. Extrem värme. Extrem torka. Extrema skyfall. Vill det sig väldigt illa kollapsar den redan försvagade Golfströmmen helt och det skulle innebära arktiska vintrar på -50 grader och torra, heta somrar. Att Golfströmmen är på väg mot kollaps har forskare varnat för i flera år. Det enda som kan stoppa ett sådant scenario är att koldioxidhalten minskar drastiskt. Nu genast.

Vi kan alltså inte invänta vare sig kärnkraft om tjugo år, eller massiv koldioxidinfångning om 15 år. Då är det redan kört. Därför är det en kanondålig idé att öka utsläppen nu. Både i Sverige och i Kina.

Så medan FN:s klimattoppmöte i den artificiella turistorten Sharm el-Sheik fortsätter att bråka om huruvida det ska stå att fossila bränslen ska minska eller fasas ut, fortsätter vi i rasande fart mot stupet. Och jag undrar hur en befolkning som ser klimathotet som vår tids ödesfråga (76 procent enligt European Investment bank 2021) har kunnat rösta fram en klimatförnekande regering.

Det är dags att plocka fram vår inre Greta och kräva att regering och riksdag gör allt som står i deras makt för att säkra Sveriges överlevnad. Inte från invandrare med asocialt beteende. Utan från en framtid i klimatkollapsens skugga.

FN:s klimatarbete.

Sveriges klimatarbete.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.