Nyheter

Bolsonaros parti protesterar: Han kan ha vunnit

Det officiella valresultatet.

President Jair Bolsonaros parti protesterar nu, tre veckor senare, mot resultatet i valet i Brasilien. Över hälften av röstningsmaskinerna i valet var bristfälliga, tycker partiet. Om rösterna från dessa räknas bort så uppges Bolsonaro ha vunnit. Alexandre de Moraes, HD-domare och ordförande för Brasiliens valmyndighet, avvisar dock kravet att ogiltigförklara röster i det senaste valet.

BRASILIEN | Resultatet är redan klubbat och klart av valmyndigheten TSE : socialdemokraten Lula da Silva vann med 50,9 procent av rösterna, medan Bolsonaro fick 49,1 procent.

Men mer än tre veckor efter valdagen har den bortröstade extremhögerpresidentens parti, PL, lämnat in en klagan till TSE (Tribunal Superior Eleitoral). Äldre maskiner i det elektroniska röstsystem som Brasilien använder har inte tillräckligt detaljerade loggar, hävdar partiet, som därför kräver att rösterna från dem räknas bort.

– Dessa brister gör att rösterna inte går att verifiera, säger Marcelo Bessa, en jurist som PL anlitat, till medier i Brasília.

– Det innebär ej att det var fusk, men att vi inte kan vara säkra på att dessa valurnor är trovärdiga.

Avvisas av valmyndighetens ordförande

Klagomålet gäller dock så många röstmaskiner, över hälften från hela landet, att det skulle kunna påverka resultatet. Räknas alla dessa många miljoner röster bort får Bolsonaro över 50 procent, och skulle alltså vara segrare i valet.

I sitt beslut att avvisa kravet skriver valmyndighetens ordförande de Moraes bland annat att begäran om att ogiltigförklara rösterna inte har inkluderat några som helst bevis eller fakta om att oegentligheter förekommit. Bolsonaros parti döms dessutom att betala 23 miljoner real, motsvarande över 45 miljoner kronor, i böter för att utan giltigt skäl ha dragit i gång en rättsprocess.

Det elektroniska valsystemet har använts sedan mitten av 1990-talet utan tidigare klagomål av detta slag. Hittills håller inga oberoende experter med PL om denna linje. Och TSE svarar på anmälan genom att kräva en komplettering. PL måste inom ett dygn förklara om anmälan även gäller valets första omgång i början av oktober. Om inte så sker kommer anmälan att avvisas, skriver TSE.

Bolsonaro har länge pratat om att det helelektroniska röstningssystem som Brasilien använder öppnar för fusk. I likhet med förebilden Donald Trump i USA, som hävdar att han vann valet där 2020, har han dock aldrig lagt fram några bevis.

Det formella maktskiftet äger rum först i januari, och fram tills dess styr alltså Bolsonaro landet oavsett. Men hans frånvaro från offentligheten väcker nu alltfler frågor. Han har i stort sett inte visat sig sedan valförlusten, alltså på över tre veckor.

Kan bara ha shorts

Någon dag efteråt skickade han ut sin stabschef Ciro Nogueira för att meddela att presidenten har ”godkänt övergångsprocessen” – det närmaste Bolsonaro kommit ett erkännande av resultatet hittills.

För en vecka sedan dök han inte ens upp när utländska ambassadörer skulle välkomnas i presidentpalatset Planalto, ett evenemang där presidenten normalt sett alltid håller i.

Vicepresidenten Hamilton Mourão såg sig då tvungen att försöka förklara.

– Det är en hälsofråga. Han har sår på benen, rosfeber, sade Mourão till tidningen O Globo.

– Så han kan inte ha långbyxor på sig, skulle han komma i shorts?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.