Nyheter

FN-chef kräver slut på våldet i Iran

Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, krävde i torsdags ett slut på våldet i Iran och uppmanade de iranska myndigheterna att upphöra med sin ”onödiga och oproportionerliga” användning av våld mot demonstranter.

IRAN | Iran befinner sig ”i en fullfjädrad människorättighetskris” sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk på torsdagen.

Under högkommissariatets särskilda session om Iran i Genève uppmanade han de iranska myndigheterna att upphöra med sin ”onödiga och oproportionerliga” användning av våld mot demonstranter.

Türk, som inträdde som högkommissarie förra månaden, berättade också att han hade bett de iranska myndigheterna om tillstånd att besöka Iran. Han hade även uppmanat dem om att upphöra med användningen av dödsstraff men har inte fått några svar på sina förfrågningar, rapporterar Deutsche Welle.

Förra veckan krävde Tyskland och Island en särskild session om brotten mot de mänskliga rättigheterna i Iran och 44 andra länder har slutit upp. Under mötet kommer man att diskutera en internationell undersökning om situationen.

Enligt Volker Türk har cirka 14 000 personer, också barn, gripits i förbindelse med protesterna som utlöstes i mitten av september efter 22-åriga Mahsa Jina Aminis dödsfall efter ett gripande.

FN uppskattar att över 300 personer har dött sedan dess.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.