Nyheter

Honduras inför undantagstillstånd mot gängen

Honduras president Xiomara Castro.

Honduras har som andra land i Centralamerika förklarat undantagstillstånd för att bekämpa gängkriminell beskyddarverksamhet. Gängen har satt i system att kräva pengar av buss- och taxichaufförer i utbyte mot skydd.

HONDURAS | President Xiomara Castro sade på torsdagen att konstitutionella rättigheter begränsas i syfte att komma åt gängen.

– För att stärka arbetet med att återta laglösa områden i städerna, i byarna, i departementen, utropar jag ett nationellt undantagstillstånd, sade Castro på torsdagen.

Polisens talesperson Mario Fu säger att de första gripandena gjordes på fredagen då fem misstänkta gängmedlemmar frihetsberövades.

Landets busschaufförer uppges stödja åtgärden och Jorge Lanza, ordförande för chaufförernas fackförbund, säger att man i flera år har efterlyst liknande åtgärder.

Liknande åtgärder i El Salvador

I grannlandet El Salvador infördes undantag tidigare i år som tillfälligt upphäver vissa konstitutionella rättigheter och ger polisen större befogenheter att gripa misstänkta.

Allmänheten i El Salvador uppges stödja undantaget och över 56 000 personer ska med hjälp av det ha gripits för påstådda gängkopplingar.

Men enligt icke-statliga organisationer har flera tusen kränkningar av mänskliga rättigheter dokumenterats och minst 80 personer som gripits under undantagstillståndet har mist livet i fängelse.

Människorättsaktivister hävdar att unga män ofta grips bara på grund av sin ålder, utseende eller om de bor i fattiga områden..

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.