Nyheter

Kinas landsomfattande protester censureras

Tomma vita pappersark har under protesterna blivit en symbol för censur.

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Men på sociala medier är det tyst efter att myndigheterna har censurerat och raderat inlägg om protesterna.

KINA | Stora folkmassor samlades på söndagen i huvudstaden Peking och i Shanghai, där polisen drabbade samman med demonstranterna.

Det har även kommit rapporter om demonstrationer från universitet runtom i landet och uppgifter om att hundratals människor samlats i mångmiljonstaden Wuhan.

Unga kvinnor rapporteras ha hållit upp tomma vita pappersark – en symbol för censur. Demonstranter ska också ha ropat ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”.

Sociala medier rensade

Protesterna mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot Kommunistpartiet och demonstranter har även krävt att ledaren Xi Jinping ska avgå.

På måndagsmorgonen verkar inlägg på sociala medier om demonstrationerna ha rensats bort och censurerats av myndigheterna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sökorden ”Liangma River” och ”Ürümqi Road”, platser för protesterna i Peking och Shanghai, visar inga spår av protesterna på den kinesiska plattformen Weibo.

Videor på sjungande universitetsstudenter och demonstrationer i andra städer har också försvunnit från den populära appen Wechat och ersatts av ett meddelande om att inläggen rapporterats som ”känsligt innehåll”.

BBC-journalist greps

I Shanghai greps en BBC-journalist av kinesisk polis i samband med att han rapporterade från en av gatudemonstrationerna. Han mottog sparkar och slag vid gripandet och hölls kvar i flera timmar innan han släpptes, enligt BBC.

– BBC är extremt oroade över behandlingen av vår journalist Ed Lawrence, som greps och handfängslades när han rapporterade från protesterna i Shanghai, säger en talesperson från det brittiska public serviceföretaget.

En utlösande faktor till protesterna denna vecka var den lägenhetsbrand i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang som krävde tio liv i torsdags. Många påstår att restriktionerna har förvärrat lägenhetsbrandens konsekvenser.
Ansvariga nekar dock till anklagelserna och säger att det inte fanns några hinder för boende att fly från byggnaden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.