Nyheter

SDF prioriterar självförsvar – ökad risk för IS-dåd

Lägret al-Hol i nordöstra Syrien, där tiotusentals personer med koppling till bland annat IS hålls.

Säkerheten i fångläger som al-Hol i Syrien har minskat efter Turkiets angrepp mot kurdiska områden, meddelar Mazloum Abdi, befälhavare för kurdiska styrkan SDF som kontrollerar lägret. Samtidigt varnar han för ökad aktivitet bland IS-celler i området.

SYRIEN | Fullständigt kaos bröt ut när över 100 IS-medlemmar stormade fängelset Gweiran i norra Syrien med självmordsbombare i lastbilar och tung beväpning i januari i år.

Strider mellan IS-medlemmarna och kurdiskledda SDF pågick i flera dagar, hundratals dödades och IS-medlemmarna uppgavs använda barn som mänskliga sköldar. Men till slut segrade SDF, som utgjort stor del av det internationella motståndet mot terrorgruppen IS i Syrien. IS-medlemmarna kapitulerade.

– Om något sådant skulle ske i dag skulle SDF inte kunna prestera på samma sätt, säger alliansstyrkans befälhavare Mazloum Abdi under en digital pressträff.

Anledningen är Turkiets angrepp mot kurdiska områden i Syrien och Irak.

Fokuserar på självförsvar

Turkiet har sedan den 20 november attackerat hundratals mål, främst genom luftangrepp i vad landet kallar ”Operation Svärdklo”.

Enligt SDF skedde en av attackerna vid fånglägret al-Hol i Syrien, som SDF kontrollerar. Där sitter över 50 000 med misstänkta kopplingar till IS – bland dem flera svenskar – fångade.

– Vi kan inte tillhandahålla samma säkerhetsnivå där som vi gjort hittills, säger Mazloum Abdi, som svar på TT:s fråga om vad som kommer att hända fånglägren.

– Våra styrkor måste fokusera på självförsvar, snarare än att skydda dessa inrättningar, säger befälhavaren.

Hotet mot de fängelserna och lägren, där många kvinnor som varit gifta med IS-soldater och deras barn hålls, finns dock fortfarande kvar. Den senaste tiden har man dessutom sett ökad aktivitet hos IS-celler och rapporter om att nya attacker planeras kring fängelser och läger där IS-medlemmar hålls, enligt Mazloum Abdi.

SDF stoppar insatser mot IS

Tidigare i veckan meddelade SDF, som utgjort en stor del av den internationella kampen mot IS, att alla insatser mot terrorgruppen pausas med anledning av Turkiets offensiv.

Beskeden om att de turkiska angreppen tvingar SDF att prioritera ned insatserna mot IS kan ses som ett försök att få USA och Ryssland att fördöma anfallen.

Fast det finns ett genuint behov att prioritera fördelningen av de kurdiska styrkorna så ”överdriver SDF ibland bristen på manskap för politiska syften”, skriver till exempel Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en rapport.

– För att vi ska kunna röra oss fritt och tillhandahålla samma skydd som hittills kring dessa fängelser och läger så behöver vi få stopp på de turkiska angreppen, säger Mazloum Abdi.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.