Nyheter

Steningsdom i Sudan har rivits upp

Domen mot den unga sudanesiska kvinna som i somras dömdes till döden genom stening har rivits upp av högre instans.

Domen mot den unga sudanesiska kvinna som i somras dömdes till döden genom stening har rivits upp av högre instans. Rättegången mot kvinnan kommer nu också att tas om då den ursprungliga rättegången hade stora brister. Kvinnorättsnätverket Siha kräver att kvinnan släpps på fri fot och att åtalet mot henne läggs ned.

SUDAN | Den 20-åriga kvinnans advokat, Intisar Abdallah, bekräftade i förra veckan för Sudan Tribune att steningsdomen har rivits upp av högre instans som också har begärt att rättegången ska tas om. Detta då rättegången inte nådde upp till kraven på en rättvis rättegång.

Den unga kvinnan nekades advokat under den första rättegången, hade inte förstått vad hon anklagades för och tros även ha pressats av polis att skriva under ett erkännande, vilket Tidningen Global har rapporterat om tidigare.

Det var den 26 juni som kvinnan dömdes till döden genom stening efter anklagelser om äktenskapsbrott från hennes tidigare man. Kvinnorättsnätverket Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa (Siha) som tidigare har uppmanat det internationella samfundet att protestera mot domen välkomnar förra veckans domslut.

Kvinnor under ”konstant hot”

Siha pekar på att domaren i den högre instansen har ifrågasatt huruvida den unga kvinnan ens med säkerhet var att betrakta som gift och därmed ”och därmed kunde dömas till döden genom stening”, skriver Siha på sin hemsida. Stening till döds kan endast bli straffpåföljd i fall där en gift man eller kvinna döms till äktenskapsbrott.

Nätverket Siha betonar dock att mycket arbete återstår och att kvinnor som blir utsatta för sexuella övergrepp riskerar att dömas för äktenskapsbrott. ”Trots att domslutet är ett gott tecken står kvinnor i Sudan fortfarande under ett konstant hot om att fällas för äktenskapsbrott och riskerar spöstraff eller dödsstraff genom stening. Situationen är ännu allvarligare då det är standard att äktenskapsbrott förutsätts om en kvinna inte lyckas bevisa för rätten att det handlade om våldtäkt”, skriver Siha på sin hemsida.

Spöstraff ”har ökat” sedan militärkuppen

Siha uppmanar Sudans ledning att skyndsamt genomföra grundläggande reformer av landets rättssystem, att omedelbart frige den unga kvinnan och att ”avsluta den illegala förföljelsen av henne”, och uppmanar det internationella samfundet att utkräva ansvar av Sudan för landets legitimerande av ”fasansfulla bestraffningar och tortyr mot kvinnor som stening, amputation, piskstraff och andra förnedrande bestraffningar”.

Enligt Siha har offentliga spöstraff mot kvinnor ”ökat efter militärkuppen den 25 oktober” 2021. Siha vill också att det internationella samfundet uppmanar sudanesiska politiker och politiska partier att ratificera internationella och regionala konventioner om kvinnors rätt – kvinnokonventionen Cedaw och Maputoprotokollet som är en del av Afrikanska unionens stadga om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter.

* * *
LÄS MER
Sudanesiska kvinnor manar till internationell press mot steningsdom      
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag
Kvinnorättsaktivisten Amira Osman gripen i Sudan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.