Nyheter

11 000 barn döda eller lemlästade i Jemen

Fyra kvinnor med sina undernärda barn på ett sjukhus i al-Hudaydah i Jemen i oktober.

Mer än 11 000 barn har sedan 2014 dödats eller lemlästats under inbördeskriget i Jemen, enligt FN.

JEMEN | – Tusentals barn har förlorat sina liv, hundratusentals mer riskerar att avlida i sjukdomar som går att förhindra eller i svält, säger barnorganet Unicefs chef Catherine Russell, som i förra veckan besökte landet och inledde ett upprop om hjälp.

Omkring 2,2 miljoner barn är akut undernärda. En fjärdedel av dem är yngre än fem år och är extremt utsatta för kolera, mässlingen eller andra sjukdomar som går att vaccineras mot.

Omkring 13 miljoner barn är i behov av någon form av nödhjälp.
Inbördeskriget i Jemen bröt ut 2014 och Iranstödda Huthirebeller tog snabbt kontroll över huvudstaden Sana, vilket fick Saudiarabien att militärt stötta regeringsstyrkorna.

Ny vapenvila brådskar för hjälpinsatser

Sedan dess har hundratusentals människor dött, dels i strider men framför allt genom sjukdomsutbrott, svält och brist på rent vatten.

En FN-förhandlad sex månader lång vapenvila löpte ut i början av oktober. Parterna har inte lyckats komma överens om en förlängning och sedan dess har 62 barn dödats eller skadats.

Enligt Unicefs Catherine Russell brådskar en förnyelse av vapenvilan, som hon ser som ett första steg för att ge hjälporganisationer möjlighet att komma in med hjälp till de behövande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.