Nyheter

Brittisk plan på ny kolgruva oroar John Kerry

Utrustningen efter forna kolepoker står kvar i form av ett gruvmuseum bakom dessa hundägare i Cumbria i nordvästra England.

Storbritanniens nya kolgruveplaner oroar USA.
– Jag har bett om att få en bättre bild över vad utsläppseffekterna blir, säger klimatsändebudet John Kerry.

STORBRITANNIEN | Beskedet om grönt ljus för den första kolgruvan i Storbritannien på 30 år kom i förra veckan, men är väldigt kontroversiellt på grund av kolets svåra miljöeffekter.

– Kol är inte direkt den riktning som världen försöker röra sig i, eller behöver röra sig i, säger Kerry, president Joe Bidens klimatsändebud, rapporterar The Guardian.

– Vi stänger kolkraftverk, vi stödjer inte ohejdad kolanvändning.

Den brittiska regeringen hävdar att gruvan är i linje med klimatmålen, dels eftersom verksamheten är tidsbegränsad, dels på grund av att kolet inte är avsett för kraftproduktion utan till ståltillverkning.

Kerry: Sänker trovärdigheten

Enligt brittiska medier har dock de stora inhemska stålproducenterna redan sagt att de ska satsa på miljövänligare produktionsmetoder – i likhet med de satsningar som görs i norra Sverige – och därför inte behöver något kol från den nya Woodhouse-gruvan. Kolet befaras därför gå på export till länder som tar mindre miljöhänsyn.

På besök i London påpekar John Kerry att det är en fråga om trovärdighet i miljö- och klimatfrågor för hela västvärlden.

– Det är redan knepigt med en del europeiska länder och på andra håll som ökar exploateringen av fossila bränslen, som en reaktion på Ukraina och energipriserna.

– Det är en utmaning vad gäller trovärdigheten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.