Nyheter

Demonstrant offentligt hängd i Iran

En manifestation till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet hölls under lördagen på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm.

En andra avrättning har ägt rum i Iran som en följd av de omfattande protester som de senaste tre månaderna rasat i landet.
Enligt aktivister har minst ett tiotal personer dömts till döden i förhandlingar bakom lyckta dörrar.

IRAN | Majidreza Rahnavard dömdes till döden den 29 november i en domstol som tidigare kritiserats internationellt. Bland annat får de anklagade enligt kritikerna inte välja sina egna advokater eller se vilka bevis som används mot dem.

Mannen dömdes ”för att ha dödat två säkerhetsvakter med en kniv och skadat fyra andra människor”, enligt den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan, som drivs av domstolsväsendet.

Mannen greps enligt uppgift den 19 november när han försökte fly landet. Den offentliga hängningen ska ha genomförts i staden Mashhad.

Tiotusentals människor har gripits under de landsomfattande protester som utlöstes efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit i den iranska moralpolisens förvar den 16 september.

Den första avrättningen med koppling till protesterna ägde rum i torsdags. Då avrättades 23-årige Mohsen Shekari som hade dömts för att ha blockerat en gata och för att ha skadat en säkerhetsvakt i början av protesterna. Avrättningen ledde till omfattande internationell kritik.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.