Fem personer med koppling till EU-parlamentet, varav en av parlamentets vice-ordförande, Eva Kaili, greps på fredagen misstänkta i en muthärva. Även världsfacket Itucs nya generalsekreterare Luca Visentini uppges ha gripits. De misstänks enligt åklagare för korruption kopplat till fotbolls-VM och Qatar. Antikorruptionsorganisationen Transparency International EU uppmanar till genomgripande reformer. *Artikeln har uppdaterats
EU | Ituc skriver på sin hemsida att de känner till anklagelserna som media har rapporterat om men uppger att man inte kommentera frågan innan mer information framkommer, och förklarar inte heller vem med koppling till Ituc som misstänks. Luca Visentini valdes till generalsekreterare för Ituc på dess världskongress i slutet av november i år. Innan dess har han lett Europeiska fackliga samorganisationen, ETUC, i flera år.
Kort efter att Eva Kalii hade gripits meddelade ordföranden för det grekiska socialistpartiet Pasok, Nikos Androulakis, på Twitter att hon hade uteslutits från partiet, rapporterar Euractiv. På fredagskvällen uttalade sig också Kailis partigruppp, Progressiva förbundet av socialdemokrater, S&D:
”Vi är upprörda över anklagelserna om korruption i europeiska institutioner. S&D-gruppen har nolltolerans mot korruption. Vi är de första att stötta en grundlig utredning och ett fullständigt offentliggörande. Vi kommer att samarbeta fullt ut med alla utredande myndigheter.”, skriver gruppen på sin hemsida.
Kort efter att Eva Kalii hade gripits meddelade ordföranden för det grekiska socialistpartiet Pasok, Nikos Androulakis, på Twitter att hon hade uteslutits från partiet, rapporterar Euractiv. På fredagskvällen uttalade sig också Kailis partigruppp, Progressiva förbundet av socialdemokrater, S&D:
”Vi är upprörda över anklagelserna om korruption i europeiska institutioner. S&D-gruppen har nolltolerans mot korruption. Vi är de första att stötta en grundlig utredning och ett fullständigt offentliggörande. Vi kommer att samarbeta fullt ut med alla utredande myndigheter.”, skriver gruppen på sin hemsida.
Den ”mest chockerande integritetsskandalen i EU”
Belgisk polis genomförde razzior på 16 platser under fredagen, och grep fem personer, varav fyra uppges vara italienska medborgare.
– Dagens husrannsakningar har gjort det möjligt för utredarna att hitta omkring 600 000 euro i kontakter, säger åklagarna i fallet i ett uttalande, enligt Euractv, och fortsätter:
– Datorutrustning och mobiltelefoner konfiskerades också. Dessa kommer att analyseras i utredningen.Enligt samma uttalande misstänks ett icke namngivet Gulfland, som enligt belgiska och andra medier gäller Qatar, för att ha påverkat ”EU-parlamentets ekonomiska och politiska beslut”.
Utredningen har pågått i flera månader, och Qatar misstänks ha valt ut personer med ”en betydande politisk och/eller strategisk position” i parlamentet och landet misstänks både ha använt pengar och gåvor för att påverka beslut, rapporterar Politico.
Kräver genomgripande reformer av EU:s tillsyn
– Detta är den mest chockerande integritetsskandalen i EU:s historia, säger Alberto Alemanno, professor i juridik vid HEC Paris, till Politico. Han menar att händelsen visar på EU:s brister vad gäller reglering av så väl folkvalda som utländsk lobbypåverkan.
Chefen för antikorruptionsorganisationen Transparency International EU, Michiel van Hulten, är inne på samma spår. Han säger i ett uttalande att även fast de anklagelser om korruption som nu har kommit fram är de värsta som EU-parlamentet har sett på många år, är de ingen isolerad händelse.
– I många årtionden har parlamentet tillåtit en kultur av ansvarsfrihet att utvecklas, med en kombination av slappa finansiella regler och kontroller och en fullständig brist på en oberoende (eller ens någon alls) etisk tillsyn, säger han i uttalandet och pekar på att parlamentet har har hindrat införandet av bättre krav på ansvarsutkrävande. Parlamentet verkar anse att etik och integritetskrav ”bara bör gälla andra, säger Michiel van Hulten, och fortsätter:
– Det är dags för en genomgripande reform. Som ett första steg bör EU-kommissionen nu publicera sitt mycket försenade förslag över bilandet av ett oberoende etikorgan för EU, med makt att utreda och genomföra.
Eva Kaili besökte Qatar i november
Eva Kaili är en av sammanlagt 14 vice-ordförande för EU-parlamentet och besökte i november, innan VM inleddes, Qatar liksom landets arbetsminister Ali bin Samikh Al Marri. I ett filmklipp som nyhetsbyrån Qatar News Agency delade på Twitter sade hon att VM för araber har varit ett bra verktyg ”för politisk förändring och reformer”, samt att EU-parlamentet ”erkände och respekterade” Qatars framsteg vad gäller arbetsrätten, skriver Euractiv.
När EU-parlamentet antog en resolution om mänskliga rättigheter kopplade till VM, Qatar och Fifa i november röstade en majoritet av S&D.s medlemmar liksom EPP-gruppens medlemmar mot resolutionen. Eva Kaili gick ett steg längre och kallade Qatar ”en föregångare i arbetsrätt”, rapporterade Euractiv.
– Dagens VM är ett bevis på hur sportdiplomati kan nå en historisk förändring i ett land med reformer som inspirerade arabvärlden. ILO har sagt att Qatar är en föregångare i arbetsrätt, sade hon och fortsatte:
– Ändå vill vissa här diskriminera dem […] de mobbar dem och anklagar alla som talar med dem eller som engagerar sig för korruption. Men de tar ändå deras gas, låter fortfarande deras företag tjäna miljarder där, sade hon.
Qatar har genomfört vissa reformer
Itucs generalsekreterare Luca Visentini sade i en intervju i måndags att han välkomnade framsteg som Qatar har gjort gällande arbetsrätten men menade att ”trycket” måste upprätthållas även efter herrarnas fotbolls-VM.
Qatar har efter internationell press genomfört vissa förbättringar av arbetsrätten, bland annat vad gäller minimilöner. Landet har också ratificerat två internationella fördrag om mänskliga rättigheter, och har stärkt arbetsvillkoren för vissa migrantarbetare – men människorättsgrupper menar att många problem kvarstår, inte minst med det så kallade kafalasystemet som gör det svårt för migrantarbetare som att byta arbetsplats bland annat.
Sportjournalister, fackliga representanter och människorättsorganisationer har också, liksom Luca Visentini, betonat vikten att hålla kvar fokus på migrantarbetare situation i Qatar även efter att VM:s strålkastare slocknar.
* * *
LÄS MER
”Modernt slaveri” för migrantarbetare i Qatar
Migrantarbetare protesterade i Qatar – flera har deporteras
Män kontrollerar stora delar av kvinnors liv i Qatar