Nyheter

Mohsen Shekari avrättad – fler ”riskerar samma öde”

Mohsen Shekari avrättades i Iran på torsdagsmorgonen genom hängning.

Mohsen Shekari avrättades i Iran på torsdagsmorgonen genom hängning. Han hade befunnits skyldig till att ha attackerat en medlem av regimens milis basij med en machete och för ”fiendskap mot gud” enligt iransk statsmedia. Amnesty International fördömer avrättningen och varnar för att andra snart riskerar samma öde.
*Artikeln är uppdaterad

IRAN | ”Amnesty är förskräckt över dagens avrättning av Mohsen Shekari av iranska myndigheter mindre än tre veckor efter att ha dömt honom i en grovt orättvis bluffrättegång. Hans avrättning avslöjar omänskligheten i Irans så kallade rättssystem samtidigt som dussintals andra riskerar samma öde”, skriver människorättsorganisationen på Twitter.

Amnesty Iternational uppmanar det internationella samfundet att med kraft kräva av de iranska myndigheterna att ”omedelbart stoppa alla planerade avrättningar”.

Mohsen Shekari blev den förste demonstranten att avrättas sedan protesterna bröt ut i Iran i mitten av september. Men risken är överhängande att han inte blir den siste. Enligt Amnesty International riskerar åtminstone 28 personer, varav tre barn, att dömas till dödsstraff.

Detta  ”eftersom de iranska myndigheterna använder dödsstraffet som ett verktyg för politisk repression”, skrev Amnesty International i förra veckan. ”Åtminstone sex personer har redan dömts till döden i bluffrättegångar”, skriver organisationen.

Mahan Sadrat Madini riskerar avrättning

På lördagen varnade Amnesty Iran på Twitter att den 22-åriga demonstranten Mahan Sadrat Madini nu riskerar att avrättas, bara en månad efter en likaledes orättvis rättegång.

Han flyttades till Raja’ai Shahr-fängelset i Karaj i norra Iran på lördagen, vilket enligt organisationen väcker oron att ”hans avrättning är nära förestående”.

Han anklagades för att ha använt en kniv i en attack och skadegörelse vilket domstolen ansåg utgör ”fiendeskap mot gud”. Enligt Amnesty Iran nekade han till att ha attackerat någon med kniv.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.